Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Norge bør trekke seg

Smittevernekspert mener Eurovision Song Contest burde avlyses på grunn av coronasmitte.

BØR AVLYSE: Tidligere smittvernsoverlege mener NRK bør trekke Norge ut av Eurovision Song Contest. Her ser vi Norges MGP-vinner Ulrikke Brandstorp som etter planen skal representere Norge i Rotterdam i mai. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
BØR AVLYSE: Tidligere smittvernsoverlege mener NRK bør trekke Norge ut av Eurovision Song Contest. Her ser vi Norges MGP-vinner Ulrikke Brandstorp som etter planen skal representere Norge i Rotterdam i mai. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

I mai er Rotterdam, Nederlands nest største by, vert for årets Eurovision Song Contest. Samtidig kan det spøke for om konkurransen i det hele tatt vil finne sted. Så langt skal fire være døde og 382 personer har testet positivt for coronaviruset i Nederland, ifølge avisa Dutch News.

Bjørg Marit Andersen er professor i medisin og var tidligere avdelingsoverlege og smittevernoverlege ved Ullevål sykehus. Den pensjonerte smittevernseksperten mener det er uansvarlig å arrangere konkurransen.

- Jeg anbefaler helsemyndigheter å avlyse slike arrangement. Det er ikke forsvarlig når vi vet at coronaviruset er veldig smittsomt, sier Andersen til Dagbladet.

DRØY: Musikkgruppa Keiino er ute med ny låt, «Black Leather» og til låta følger en ganske drøy musikkvideo. Video: Keiino/ Rød Løper Vis mer

Hun mener at NRK og Norge bør gå foran som et godt eksempel og trekke seg fra konkurransen.

- Jeg vil råde NRK til å ikke delta, og oppfordrer publikummere til å holde seg hjemme.

- Dårlig håndtering

Andersen reagerer på norske helsemyndigheters håndtering av coronaviruset.

- Det er håndtert for dårlig. Jeg synes vi har gått baklengs inn i denne epidemien. Vi har ikke klart å stoppe importsmitte og nå har vi også fått lokal smitteoverføring. Det vil i praksis si at smitten skjer uten at vi kjenner til kilden, sier hun.

Hun sier at konsekvensene av store folkemengder innendørs kan bli ukontrollert smitte og en forverring av dagens situasjon.

- Vi vet jo hvor lett vanlig influensa smitter, og det er ikke noe som indikerer at coronaviruset er mindre smittsomt. Når vi har gjort så lite for å unngå at viruset sprer seg, så er det minste man kan gjøre å avlyse større arrangement.

Folkehelseinstituttet kom tirsdag med en oppdatert anbefaling om å avlyse eller utsette alle arrangementer med mer enn 500 deltakere. De anbefaler også at alle offentlige arrangementer med mer enn 100 deltakere gjør en risikovurdering før gjennomføring.

Følger EBU

MGP-sjef Stig Karlsen sier at de følger med på utviklingen, og forholder seg til offisielle kanaler.

- Per i dag har vi planer om å delta. Vi følger aktivt med på utviklingen, og de råd som blir gitt fra arrangør og myndigheter, sier Karlsen til Dagbladet.

SKAL DELTA: MGP-sjef Stig Karlsen sier at Norge fortsatt har planer om å delta i Eurovision. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
SKAL DELTA: MGP-sjef Stig Karlsen sier at Norge fortsatt har planer om å delta i Eurovision. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

Den europeiske kringkastingsunion, EBU, som er vert for konkurransen sier at de undersøker alle mulige utfall.

- Vi kommer til å fortsette å følge utviklingen i Europa, og undersøker ulike scenarioer sammen med hovedkringkasterne for konkurransen. Det er derimot for tidlig å si noe om scenarioene da de avhenger av utviklingen de kommende månedene. Per dags dato fortsetter planene om å arrangere Eurovision i Rotterdam, skriver EBUs kommunikasjonsteam i en e-post til Dagbladet.

Uten publikum

BRANDSTORP: MGP-vinner Ulrikke Brandstorp våknet til en tilværelse som norsk representant i Eurovision Song Contest. Nå skal det jobbes på, sier jenta som gleder seg til finalen i Rotterdam i mai. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Både Sverige og Israel har valgt å trekke seg fra et viktig delegasjonsmøte som ble avholdt mandag i Rotterdam, melder Eurovision-bloggen Wiwiblogs. I tillegg har EBU satt ned et reiseforbud for sine ansatte etter at en EBU-ansatt fra Sveits testet positivt på viruset.

Frykten for store innendørsarrangementer har spredd seg til mange europeiske land. Lørdag gikk den danske Melodi Grand Prix-finalen av stabelen foran en tom sal. Det er første gang i nyere tid at finalen har blitt avholdt uten publikum.

Avgjørelsen om å arrangere showet uten publikum var en direkte følge av danske myndighetens anbefaling om avlyse eller utsette alle arrangementer der mer enn 1000 mennesker er samlet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!