Du leser nå Dagbladet Pluss

«Norge bør være i første linje på den økonomiske fronten, oljefondet deres er verdens største.»

Fra Ukraina via Kurdistan til Paris: På barrikadene finner du alltid Bernard-Henri Levy

KAOS: - I Libya er det kaos, lav-intens borgerkrig og to byer underlagt Daesh (ISIS). I Syria var det ingen intervensjon, men vi har også der kaos, halve landet under Daesh og en blodig borgerkrig som har kostet 260 000 mennesker livet - minst ti ganger så mange mennesker som i Libya. Ikke-intervensjon i Syria har hatt langt verre konsekvenser enn intervensjonen i Libya!, sier den franske filosofen Bernard-Henry Levy. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KAOS: - I Libya er det kaos, lav-intens borgerkrig og to byer underlagt Daesh (ISIS). I Syria var det ingen intervensjon, men vi har også der kaos, halve landet under Daesh og en blodig borgerkrig som har kostet 260 000 mennesker livet - minst ti ganger så mange mennesker som i Libya. Ikke-intervensjon i Syria har hatt langt verre konsekvenser enn intervensjonen i Libya!, sier den franske filosofen Bernard-Henry Levy. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

På begynnelsen av attenhundretallet var Europa bergtatt av den britiske dikteren Lord Byron. Byron definerte romantikken som ungdommelig kamp mot tyranniet og stilte opp for malerne som ville feste hans demonisk vakre trekk til lerretet.

Byron var nøye og insisterte på at alle portretter skulle forestille en handlingens mann, ikke en tenker med fjærpenn i hånden og drømmende øyne. Byron dro til Hellas for å ta del i frihetskampen mot Det ottomanske imperiet, og der døde han, 36 år gammel.

200 år senere er det fremdeles strid om hvor grensene skal trekkes etter Det ottomanske riket. I det nordlige Irak og Syria kjemper kurdiske Peshmerga-soldater mot ISIS for å opprette et fritt Kurdistan. Langs den hundre mil lange frontlinjen, tett fulgt av et kameracrew, kjører vår tids Byron omkring i pick-up-en. Bernard-Henri Levy er filosof, filmskaper og forfatter, men kanskje først og fremst kjendis.