SPLITTET: Frp tar dissens når regjeringen om få dager støtter FNs migrasjonspakt. I ukas podkast «Siste med Marie Simonsen» forklarer menneskerettsjurist hva den omstridte plattformen handler om og hvorfor Norge bør støtte den. Her er Erna Solberg og Siv Jensen usplittet under trontaledebatten i Stortinget 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SPLITTET: Frp tar dissens når regjeringen om få dager støtter FNs migrasjonspakt. I ukas podkast «Siste med Marie Simonsen» forklarer menneskerettsjurist hva den omstridte plattformen handler om og hvorfor Norge bør støtte den. Her er Erna Solberg og Siv Jensen usplittet under trontaledebatten i Stortinget 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

«Siste med Marie Simonsen»

- Norge burde omfavne FNs migrasjonspakt

Ekspert sier motstanden er misforstått og organisert.

Kommentar

FNs migrasjonspakt splitter Europa og har skapt hard motstand, også her hjemme. Det er nasjonalister og ytre høyre-grupperinger som leder an i protestene i landene som har sagt nei, men vi finner også skeptikere i mer liberale miljøer som i Norsk redaktørforening. Regjeringen er splittet - Frp tok dissens.

Da statsminister Erna Solberg forklarte hvorfor regjeringen støtter FNs plattform haglet det med grov sjikane og trusler i kommentarfeltet. Hvorfor er denne debatten så betent?

Adele Matheson Mestad, som er jurist og leder av Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter (NIM), mener motstanden bygger på misforståelser eller er ledd i en større kampanje mot internasjonalt samarbeid. Hele regjeringen bør omfavne migrasjonspakten som er det første helhetlige dokumentet om hvordan stater skal samarbeide i praksis om utfordringene til migrasjon.

Pakten eller plattformen, som den også kalles, bidrar til regjeringens mål om en bærekraftig utvikling, om bedre identitetspraksis, trygge returer og sikrere forhold for millioner av migranter i deler av verden som er mindre demokratisk enn Norge.

Påstandene som florerer og forfektes langt inn i tradisjonelle medier er tilbakevist også av faktasjekkere i faktisk.no.

Matheson er gjest i ukas «Siste med Marie Simonsen» og minner oss om at Norges linje når det gjelder menneskerettigheter har vært å stå opp for dem. På mandag er det attpåtil 70 årsdagen for FNs verdenserklæring om menneskerettigheter som skulle bidra til at annen verdenskrig og all dens grusomheter ikke skjedde igjen. Menneskerettsjuristen sier at det ikke bare er grunn til å feire i 2018.

Vi må selvfølgelig også innom Venstre i ukas podkast. Abid Raja har godtatt Trine Skei Grandes unnskyldning og har full tillit til henne, sier han. Men hvor lenge sitter Grande? Har Dagbladets lederskribent rett i at sentrum er dødt? Nja, sier en hardt presset leder for politisk i Dagbladet, Mats Rønning, og forteller om hvorfor sentrum oppfører seg som i refrenget; «he’s dead but he won’t lie down.»

Fikk du ikke med deg forrige episode? Den får du her!