- Norge burde skamme seg!

Kraftsalve fra Øystein Greni på Roskilde etter afghanersaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ROSKILDE (Dagbladet.no): Det er første gang BigBang spiller på Roskilde, ja, det er første gang Øystein Greni er på Roskilde.

Som Kaizers Orchestra i fjor har BigBang fått æren av å åpne hovedscenen, den enorme Orange Scene, på lørdagen. Senere på kvelden skal The Flaming Lips, The Who og Red Hot Chili Peppers følge i BigBangs fotspor.

Det er med andre ord på tide å bli politisk.

Overlever alt

- Jeg har lyst til å si noe, sier Øystein til de om lag 8000 publikummerne som har møtt fram. De har akkurat opplevd festivalens mest kompakte regnskur, men likevel gaulet med til «Wild Bird». Årets Roskilde-publikum overlever åpenbart hva som helst.

- Norge sender bombefly og soldater til Afghanistan. Det er helt klart ikke et trygt sted å være, men likevel sender vi afghanske flyktninger hjem igjen. Disse menneskene fortjener en sjanse, Norge burde skamme seg!

Publikum jubler, selv om mange av dem sannsynligvis har vært avskåret fra nyheten om at Norge sendte hjem 13 afghanske asylsøkere i forrige uke. Siden i fjor sommer har 183 afghanske asylsøkere blitt tvangsreturnert til hjemlandet.

Backstage

NÅ OGSÅ POLITISK: BigBang brukte Roskilde-scenen til å kritisere Norges troppebidrag til Afghanistan samtidig som myndighetene returnerer flyktninger til landet. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
NÅ OGSÅ POLITISK: BigBang brukte Roskilde-scenen til å kritisere Norges troppebidrag til Afghanistan samtidig som myndighetene returnerer flyktninger til landet. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

Backstage etter konserten forteller Øystein hvorfor BigBangs debut på Roskildes Orange Scene var det perfekte øyeblikket til å komme med en politisk erklæring.

- Norge er veldig opptatt av imaget sitt, opptatt av å framstå som et fredselskende land. Likevel sender vi de afghanske asylsøkerne hjem. Jeg tror det eneste som kan funke, er at vi får litt press fra utlandet. Vi er et land som er rikt på grunn av tilfeldigheten olje, ikke på grunn av hardt arbeid. Jeg mener virkelig det med at vi burde skamme oss, sier han.

- Jeg kan ikke si at jeg har så stor politisk kompetanse, men jeg mener det er enkel logikk: De folka fortjener en sjanse.

Pøsregn

BigBang kom direkte til Roskilde fra Quart-festivalen. Som sagt er det første gang Øystein er på Roskilde.

- Jeg husker at storesøsteren min pleide å dra hit. Hun kom alltid hjem og fortalte at det var så kult at det var madness, fordi de gikk ut i regnet alle sammen. Det virker som om det alltid regner på Roskilde.

Det er sikkert og visst. Før konserten møter vi Linda Stavland, Anne Marit Særsten og Ragnhild Nicoline Elvestad helt foran mot scenekanten. De har stått en time i kø for å være først foran scenen, utkledd som bier.

- Vi har kledd oss som bier på grunn av låta «Fly Like a Butterfly, Sting Like a Bee», forteller de.

- Og så er vi slett ikke glad i å få oppmerksomhet, nei da. Hahahaha!

Blodfansen holder stand

Jentene har vært BigBang-fans i flere år, siden de så bandet på scenen første gang. Nå har de dratt med seg svensken Gabriel, for å omvende ham til å bli BigBang-fan også.

Konserten begynner, regnskuren kommer, og plutselig er BigBang-konserten et sted hvor det nesten er fysisk umulig å oppholde seg.

Folk løper for å komme seg i skjul. Blodfansen holder stand. Etter konserten møter vi en druknet bie.

- Herregud, det er så jævlig kaldt! Men det er verdt det, helt klart, sier Ragnhild.

Og tror du ikke hun hadde klart å omvende svenske Gabriel.

UTKLEDD SOM BIER: Disse jentene fant ut at de ville kle seg slik at de matchet låta «Fly Like a Butterfly, Sting Like a Bee».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer