Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norge dyrest på Harry Potter

Vi har dyrest bøker og kino i Europa - og er i pristoppen på CD og DVD.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det svenske selskapet Pricerunner har sammenliknet priser på en rekke utvalgte varer. Og ved siden av å være dyrest på sprit og sigaretter, ligger vi dårlig an på popkultur.

Blant annet har de sammenliknet prisene på en hardbackutgave av en Harry Potter-bok. Av de 20 landene de har målt prisene i, er Norge dyrest:

Gjennomsnittsprisen i norske butikker var 331,50 (hardback). Til sammenligning kostet boka 131,- kroner i Irland. Må det være slik?

- Unødvendig høye priser

Den nyeste Harry Potter-boka, «Harry Potter og halvblodsprinsen», koster 398 kroner.

- Prisene er unødvendig høye, sier Ivar Tronsmo, tidligere bokhandler og bokklubbdirektør, til Dagbladet.no. Han ønsker å bryte bokhandlernes monopol og fristille prisen på bøker.

Tronsmo har selv undersøkt bokpriser i Norge og Sverige, og funnet at svenske bokpriser ligger 45 prosent lavere på nettet. Fordi svenskene har frie bokpriser, mener Tronsmo:

- Hadde det vært fri pris i Norge, ville ingen solgt boka til full pris, sier han.

b>200 KRONER DYRERE ENN I IRLAND: Harry Potter - filmaktuell med «Harry Potter og ildbegeret» - har til sammen solgt 700 000 Harry Potter-bøker her til lands. Det er god butikk siden bøker er dyrt i Norge. FOTO: FILMWEB
b>200 KRONER DYRERE ENN I IRLAND: Harry Potter - filmaktuell med «Harry Potter og ildbegeret» - har til sammen solgt 700 000 Harry Potter-bøker her til lands. Det er god butikk siden bøker er dyrt i Norge. FOTO: FILMWEB Vis mer

Tidligere i høst tordnet han mot bokmonopolet i en kronikk i Klassekampen.

Bokhandelen tar mest

Det er per i dag bokhandlene som sitter igjen med mest penger per bok som selges. De nærmer seg 50 prosent fortjeneste på bøkene de selger over sine disker.

Koster en bok 200 kroner, tar altså bokhandelen 90 kroner av dette. Resten fordeles mellom forlag, forfatter, trykkeri, og distributør.

- De er vant til mye høyere fortjenestemarginer enn for eksempel dagligvare og IKEA, som klarer seg med 15-20 prosent fortjeneste. Tillater vi disse å selge bøker vil de presse bokprisene ned, tror Tronsmo.

Også nettet kan bidra til å presse prisene ned:

- Internettbokhandlere kan selge bøker billigere enn både bokhandel og bokklubb, men vil ikke kunne vokse i et marked med fastpris.

Det er samme mekanisme som med en billigkjede der internett er billig fordi kostnadene er lave.

Men enn så lenge fastprisen opprettholdes, forblir bokbransjen dyr og ineffektiv:

- Og leserne betaler prisen, mener Tronsmo.

Dyrest kino

Også på kinopriser kommer Norge særdeles dårlig ut. I gjennomsnitt 90 kroner gir oss sisteplass i rangeringen.

- Undersøkelsen er nok gjort på et uheldig tidspunkt for vår del. Det er riktig at vi har en pris i premierehelgene på 90 kroner. Men ellers opererer vi med differensierte priser. Vi har en egen barnepris til og med kl. 18, og billigere kino på mandager, forteller filmkonsulent Lars Dybwad-Holmboe i Oslo kinematografer.

Pricerunner sjekket prisen på premieren på «Batman Begins» på tre kinoer i Oslo. I premierehelgen koster en billett 90 kroner, mens den ordinære prisen er 80 kroner.

- Jeg syns det høres rart ut at vi skal være dyrest i Europa, mener han.

Ifølge Oslo kinematografer endte de som nummer syv på en rangering av landets dyreste kinoer.

Oslokinoene besøkstall har gått betraktelig ned i år sammenliknet med i fjor. Per 31. oktober 2004 hadde Oslo kinematografer registrert 2 288 219 kinobesøk.

Per 31. oktober 2005 var tallet 1 952 041.

- Særnorsk avgift på DVD

- CDer og DVDer er dyre i Norge på grunn av det norske kostnadsnivået i forhold til lønningene, mener Egil Dahl, styreformann i Platekompaniet, som importerer og selger både CDer og DVDer.

- I tillegg kommer det en særnorsk avgift på DVD-filmer på 4,20 kroner til filmavgiftsfondet pluss en momsavgift på 25%. Da blir det dyrt, forklarer Dahl Norges posisjon blant de 8 dyreste landene på lista.

I undersøkelsen kommer Norge på 6. plass av de dyreste landene når det gjelder CD-priser. Gjennomsnittsprisen på en CD her i landet er 150 kroner.

- Det høres for dyrt ut, mener Dahl

- Nesten hver 4. CD som kjøpes her i landet, er kjøpt på Platekompaniet, hvor gjennomsnittsprisen er rundt 125 kroner. Men forklaringen på hvorfor det er dyrt, er nok igjen de høye norske lønningene og kostnadene

- LESERNE BETALER PRISEN: - Norges dyktigste og fremste kapitalister slåss om kontroll over bokbransjen og har langt på vei oppnådd det. Det gjør de naturlig nok fordi lønnsomheten er god, skriver Ivar Tronsmo i en <a href=\'http://www.klassekampen.no/kk/index.php/news/home/artical_categories/kultur_medier/2005/august/dei_nye_ludittane\'>kronikk i Klassekampen</a>.
BILLIGE SKIVER: Platekompaniet er blant de rimeligste forhandlerne av CD og DVD i Norge. Men i gjennomsnitt er plater her til lands dyrt, ifølge Pricerunner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!