Unni Wilhelmsen:

- Norge er beryktet

Musiker Unni Wilhelmsen tar et kraftig oppgjør med festivalpublikummet.

REAGERER: Prating under konserter er et spesielt og sært trekk ved norsk festivalpublikum, mener Unni Wilhelmsen. Foto: John T.Pedersen;
REAGERER: Prating under konserter er et spesielt og sært trekk ved norsk festivalpublikum, mener Unni Wilhelmsen. Foto: John T.Pedersen;Vis mer

- Beskjed til sommerens norske festivalpublikum: Dette har vi «slitt med» i Norge i de snart 25 årene jeg har holdt på, skriver Di Derre-gitarist og musiker Unni Wilhelmsen (47) på Facebook.

Innlegget er på få timer delt over 100 ganger og høster støtteerklæringer i kommentarfeltet.

Wilhelmsen viser til Dagbladets artikkel om den australske artisten Kirin J. Callinan som onsdag ba Oslo-publikummet om å «holde kjeft» etter å ha sett seg lei av skravling i salen.

I forrige uke var det Led Zeppelin-vokalist Robert Plant som fikk nok av snakkesalige bodøværinger. I dag har også artist Jarle Bernhoft (43) og Marius Roth Christensen (47), Seigmen-gitarist og operasanger, meldt seg på debatten.

- Sært trekk ved Norge

Wilhelmsen tar i dag et kraftig oppgjør med det hun anser som en ukultur. Dagbladet har fått tillatelse til å sitere innlegget.

Musikeren skriver at hun og medlemmene i Di Derre har spilt mer enn 3000 konserter i inn- og utland de siste 20 åra, og hevder at forstyrrende prating under konserter «forekommer mye mer i Norge enn i andre land».

- Dette er et spesielt og sært trekk ved norsk festivalpublikum, og det er pussig at man har såpass dårlig økonomisk sans, mangel på selvinnsikt, høflighet og edruskap at man her på berget bråker bort sin egen, dyre musikkinvestering, og også saboterer andres musikkopplevelse, skriver Wilhelmsen, og legger til:

- Jeg spiller i Di Derre, og selv ikke forfatter og fortellerkunstner Jo Nesbø går fri for å konstant bli «snakket i munnen på». Når størrelser som Robert Plant og mange andre de siste åra gjentar dette etter å ha spilt Norge, og til og med går av scenen i protest, så er det på tide å ta en titt på seg selv.

- Norge er beryktet

Wilhelmsen mener at konsertpratere ikke bare ødelegger for alle andre som har kjøpt billett.

- Men dere får forbildene deres til å advare hverandre mot å spille i Norge. Jeg har vært vitne til det mange ganger, og Norge er beryktet, fastslår hun.

Den australske artisten Kirin J. Callinan beskrev overfor Dagbladet publikum som «veldig frekke» etter konserten på Sentrum Scene onsdag.

- Jeg kjenner Susanne Sundfør, vi har samarbeidet, og hun advarte meg faktisk om dette (at nordmenn prater under konsert, journ. anm), sa Callinan onsdag kveld.

Den påståtte advarselen fra Susanne Sundfør er i ettertid tilbakevist av apparatet hennes.

- Ukultur

Seigmen-gitarist Marius Roth Christensen spiller egne konserter og frekventerer ofte andres, både i inn- og utland. Han kom i dag med følgende påstand:

- Det er helt klart en ukultur i Norge. Det er et stort problem på mange konserter. Jeg skjønner det på festivaler, der det er litt mer folkehav. Men at du på en klubbscene der du har kjøpt billett, står i halvannen time og prater med sidemannen, forundrer meg, sier Roth Christensen.

Han er ikke overrasket over scenereaksjonene til Robert Plant og Kirin J. Callinan. Førstnevnte ønsket forbud mot alkoholservering i salen etter den mye omtalte Bodø-konserten.

- Det er utrolig mye prat. I hvert fall her i Norge, sier Roth Christensen.

Unni Wilhelmsen er en norsk sanger, gitarist og komponist. Debutalbumet «To Whom It May Concern» (1996) ble belønnet med Spellemannprisen, og Wilhelmsen fikk også prisen som «beste kvinnelige artist», skriver skriver Store norske leksikon. Wilhelmsen har hittil hatt en allsidig og lang karriere, og har også deltatt i «Hver gang vi møtes» i 2015 og «Stjernekamp» i 2014.

I 2013 ble hun med i Di Derre som gitarist, og gjengen går under kallenavnet «Di derre med hu derre». Deres neste konsert er på Livestockfestivalen i Alvdal i Hedmark 12. juli.