LEDER

Norsk eksport av våpen øker sterkt:

Norge er blitt en kynisk dobbeltmoralist

Reglene uthules og vi selger til land som er diktaturer og som fører krig

KRIG I JEMEN: Opprørsstyrker demonstrerer militær styrke. Norge eksporterer forsvarsmateriell til stater som støtter regjeringens side i borgerkrigen. Foto: AP/Hani Mohammed
KRIG I JEMEN: Opprørsstyrker demonstrerer militær styrke. Norge eksporterer forsvarsmateriell til stater som støtter regjeringens side i borgerkrigen. Foto: AP/Hani Mohammed Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er sjelden noe stort tema i politikken, men Norge er en betydelig produsent og eksportør av våpen og annet forsvarsmateriell. Ifølge regjeringens egne tall kom eksporten i 2016 opp i 4.8 milliarder kroner og det anslås at den vil øke til over seks milliarder i 2017. At Norge både produserer og eksporterer våpen er i seg selv ikke negativt eller klanderverdig. Vi har et militært forsvar, og da er det en naturlig følge at vi har en industri som kan levere forsvarsmateriell. Som et lite land er det også nødvendig å eksportere for å sikre leveranser, teknologisk utvikling og en bærekraftig økonomi.

Dette er det bred politisk enighet om. Men så skilles veiene. Med unntak av Fremskrittspartiets Ungdom, har samtlige ungdomspartier oppfordret til stans i eksport av våpen og annet forsvarsmateriell til land som åpenbart bryter menneskerettighetene. De fleste moderpartiene er langt mer forbeholdne, og denne motsetningen er den siste tida blitt mer synlig. Bakgrunnen for det er eksport på rundt en milliard kroner til diktaturet Oman og leveranser av materiell til krigførende land som Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater. Nå er eksporten til enkelte land i Midtøsten strammet inn, men ikke tolkningen av regelverket for eksport av forsvarsmateriell.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer