Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Norge er blitt et samfunn der du måles etter hva du gjør

Jeg håper de som velger utdanning ikke tenker på status eller hva andre tenker.

ALDRI PLANEN: Heidi Ibenholt startet på psykologistudier og ønsket seg inn på Politihøyskolen. Men livet tok en annen retning. Foto: Kiwi
ALDRI PLANEN: Heidi Ibenholt startet på psykologistudier og ønsket seg inn på Politihøyskolen. Men livet tok en annen retning. Foto: Kiwi Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg heter Heidi, er 32 år, tobarnsmor og butikksjef på Kiwi Byporten. Jeg har jobbet i Kiwi i 14 år, først som låseansvarlig og kasserer, senere som trainee og assisterende butikksjef. Nå har jeg vært butikksjef i ti år. 

Men dette var aldri planen. Jeg tok en Bachelor i psykologi og ønsket meg inn på Politihøyskolen. Men da jeg fikk tilbud om å bli trainee på Kiwi-skolen, takket jeg ja. Jeg har aldri angret. I denne jobben har jeg lært og utviklet meg utrolig mye som person, jeg har lært masse om butikkfaget og mest av alt jeg har lært vanvittig mye om mennesker.

Man føler at Norge på mange måter er blitt et samfunn der man måles etter hva man gjør, og kanskje fordi man merker det så godt på kroppen når man jobber i butikk. Man møter ofte fordommer når man «bare jobber i kassa på Kiwi». Det er synd at så få tenker på dagligvare som det det faktisk er, et eget fag.

Hver eneste dag har vi i butikk eksamen. Vi må levere fra vi åpner dørene tidlig om morgenen og til vi stenger sent på kvelden. Det er så enkelt for kunder i dag å bytte butikk.

Vi skal levere det kunden ønsker, vi skal gi god service og ikke minst vi skal drifte godt økonomisk. Dette krever kunnskap, både om service, vareutvalg og om lønnnsom butikkdrift.

I butikk handler det mye om ledelse. «Butikken blir som butikksjefen», sier vi i Kiwi. Det er mitt ansvar å sørge for at medarbeiderne mine lykkes og trives. For meg som leder er den ingenting som er så motiverende som å se mine ansatte blomstre. 

For meg har aldri status vært viktig. Stolthet og eierskap, derimot, er helt avgjørende for meg. I dagligvarebransjen er yrkesstoltheten stor. Jeg møter hver dag kollegaer som er hundre prosent dedikert, med masse kunnskap og sterk interesse for faget. For oss er det den enorme yrkesstoltheten som ruster mot fordommer. Vi er stolte av å jobbe i Kiwi.

I dagligvarebransjen og i Kiwi, er det mange muligheter. Det er kun én begrensning for hvor langt man kan nå, det er deg selv. Har man vilje, pågangsmot og jobber hardt for å nå målene sine, er ingenting umulig.

Det som føles så bra, er at på Kiwi-skolen er det rom for alle, uansett hva du kan fra før, hvor du kommer fra eller hva du har opplevd. Når mine medarbeidere kommer tilbake til butikken fra et kurs på skolen, kommer de tilbake nesten et hode høyere. Den stoltheten og selvtilliten må jeg ta vare på.

Jeg er helt sikker på at kunnskap, interesse og eierskap hos alle Kiwis 11 500 ansatte bygger opp omdømmet vårt.

Jeg håper alle som skal velge utdanning og yrkesretning tenker gjennom mulighetene før de velger. Jeg håper de ikke føler seg tvunget til å velge på grunn av status eller at de lar seg styre av hva andre tenker. Og mens de tar valget sitt, så må vi - du og jeg, og omverdenen - jobbe for at oppfatningene av butikkyrket bli bedre.

Innlegget ble først framført for blant annet arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie og Virke-direktør Vibeke Hammer Madsen. Anledningen var lanseringen av rapporten «Rustet for arbeidslivet» på Kiwi-skolen. Heidi Ibenholts oppgjør med fordommer og statusjag ble først omtant i Dagens Næringsliv.

Hele Norges coronakart