DEBATT

Debatt: EØS og Norge

Norge er en aktiv medspiller på Europalaget

EØS-midlene er et viktig verktøy i regjeringens aktive europapolitikk.

VIKTIG VERKTØY: - Vår ambisjon er å spre demokrati, framgang og økonomisk vekst i Europa, og EØS-midlene er et viktig bidrag til dette, konkluderer EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen i denne kronikken. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
VIKTIG VERKTØY: - Vår ambisjon er å spre demokrati, framgang og økonomisk vekst i Europa, og EØS-midlene er et viktig bidrag til dette, konkluderer EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen i denne kronikken. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vi skal bruke om lag 26 milliarder kroner fram til 2024 for å påvirke utviklingen i Europa i en positiv retning og styrke forholdet vårt til 15 EU-land i Øst- og Sentral-Europa. Dette er penger som vil bli brukt på å skape en grønnere, sunnere, tryggere, mer demokratisk hverdag i den delen av Europa som trenger det mest.

Fram til nå er om lag 7000 små og store prosjekter blitt finansiert av EØS-midlene. Flere tusen nye vil bli iverksatt etter hvert som detaljene kommer på plass for den nye perioden. Midlene hjelper til med å bringe disse unge demokratiene i EU opp på nivå med de øvrige EU-landene. Men de gir også gode muligheter for norske bedrifter, organisasjoner og kommuner til å samarbeide med partnere i Europa.

For eksempel sørger teknologi utviklet og levert av Asker-bedriften Tomra for at Romania nå er i ferd med å bli bedre på gjenvinning. Det er bra for miljøet, har skapt 77 nye arbeidsplasser i Romania og er med på å sikre arbeidsplasser her hjemme. Pantesystemet er finansiert gjennom EØS-midlene med rundt 13millioner euro.

I Praha møtte jeg i vår røslige, tsjekkiske politimenn som takket meg fordi samarbeidet under EØS-midlene har skapt en holdningsendring innad i staben og også en bedre evne til å kommunisere med rom-befolkningen. At det tsjekkiske politiet nå ønsker å videreføre satsningen til flere regioner, ser jeg som et klart uttrykk for at dette har vært et nyttig EØS-middelprosjekt. Vi medvirker til å utvikle et mer liberalt verdisett og menneskeverd i vårt nabolag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer