Atomvåpenforbud:

Norge er en del av problemet, ikke en del av løsningen

Et historisk vedtak.

SKALL: Skallet av en bygning stikker opp fra ruinene, etter at atombomben «Little Boy» traff Hiroshima 6. august 1945. Foto: Mitsugi Kishida / AP Photo / NTB scanpix
SKALL: Skallet av en bygning stikker opp fra ruinene, etter at atombomben «Little Boy» traff Hiroshima 6. august 1945. Foto: Mitsugi Kishida / AP Photo / NTB scanpixVis mer
Meninger

Når USA, Russland og de andre atommaktene ruster opp, kan ikke Norge eller resten av verden sitte stille og se på. Derfor er det historisk og viktig at Stortinget vedtar at norsk tilslutning til atomvåpenforbudet skal utredes. Og like tragisk at det skjer mot regjeringens vilje.

Christian Tybring-Gjedde ser ut til å tro at atomvåpenforbudet er et virkelighetsfjernt SV-forslag. Realiteten er at det støttes av flertallet av verdens land, og er det mest lovende nedrustningsinitiativet siden den kalde krigen.

En av de viktigste årsakene til at atomvåpen ikke har vært brukt siden 1945 er at verdens ledere har skjønt at konsekvensene av atomkrig rett og slett er for store. For mange vil dø, og det vil ramme alle.

Nå kan dette være i endring. Donald Trump lanserte forrige uke sin nye atomstrategi, som innebærer at USA skal utvikle mindre, mer presisjonsbaserte atomvåpen. Dette vil, ifølge en rekke eksperter, senke terskelen for å bruke atomvåpen. Trusselen om at atomvåpen kan bli brukt er blitt mer reell.

Og selv om de planlagte atomvåpnene er mindre enn dem USA har nå, vil de være på størrelse med dem som ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki. De krevde mer enn 100000 menneskeliv, like mange umiddelbart skadde og ufattelige skader og menneskelig lidelse. Samtidig ruster Russland opp sine atomvåpen og Nord-Korea sender ut nye og bedre raketter.

De siste dagene har vi sett at stormaktene legger skylden på hverandre for opprustningen, og får støtte fra sine allierte. «Det var Russland som begynte» sa Jens Stoltenberg nylig. Russland og Nord-Korea sier det er USA og Trump sin skyld. Men som det gjerne er med krangler i skolegården, det er ikke så interessant hvem som begynte. Det viktige er at en av partene er voksne nok til å stoppe.

Det er en mulighet at vi bare krysser fingrene og håper at stormaktene selv finner ut av det på egen hånd. Men, med Putin, Trump og Kim Jong-un bak roret virker ikke det som en farbar vei. Et bedre alternativ er at verdenssamfunnet går sammen og legger press på atommaktene for å komme til forhandlingsbordet og forplikte seg til å ruste ned og ikke opp.

Det er nettopp det som er potensialet i atomvåpenforbudet som nå ligger åpen for ratifisering i FN. Forbudet slår fast at atomvåpen er like illegitimt som kjemiske og biologiske våpen. Vi kan ikke forvente å bli kvitt atomvåpen, hvis vi ikke engang kan slutte oss til at det er ulovlig å bruke det.

Forbudet fjerner ikke atomvåpen over natten, men kan brukes som et utgangspunkt for å presse atommaktene til å ruste ned. Forbudet er det mest lovende nedrustningsinitiativet siden den kalde krigen. Et overveldende flertall av FNs medlemsland har stemt for traktaten. Her må Norge stå på riktig side av historien.

Atomvåpenforbudet er heller ikke i strid med norsk NATO-medlemskap, slik Høyre og Frp påstår. Det er ingen juridiske hindringer for å slutte seg til. Det handler bare om politiske vilje.

Derfor er det gledelig at et flertall på Stortinget har vedtatt, etter forslag fra SV, at regjeringen skal utrede norsk tilslutning til atomvåpenforbudet, og på hvilke andre måter Norge kan bidra til nedrustning. Italia og Sverige har startet lignende utredninger.

Det tragiske er at Høyre og Frp stemmer mot. Ja, Regjeringen jobber faktisk aktivt mot forbudet. De har ikke ytret et kritisk ord om USAs atomopprustning. Og ikke nok med det. Den nye regjeringserklæringen er blottet for nye konkrete tiltak for nedrustning. Det står noen tomme linjer om at Norge skal ta en lederrolle i arbeidet for nedrustning. Men hvordan kan vi ha en lederrolle i arbeidet mot atomvåpen, når regjeringen motarbeider et forbud mot atomvåpen?

Når regjeringen motarbeider forbudet, og stilltiende godtar Trumps nye opprustnings-strategi blir de en del av problemet ikke en del av løsningen. De stiller seg også på feil side av historien.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.