DEBATT

Norge er en økologisinke

Trenger du en god grunn til å være for økologisk mat? Hva med tusen milliarder grunner?

SPORER AV: Økologidebatten sporer av når media forsøker å avsløre økologi som «keiserens nye klær». Den sporer av når økotilhengere roper «kreft, kreft» litt for hyppig, skriver Andreas Viestad. Foto: Nina Ruud / Dagbladet
SPORER AV: Økologidebatten sporer av når media forsøker å avsløre økologi som «keiserens nye klær». Den sporer av når økotilhengere roper «kreft, kreft» litt for hyppig, skriver Andreas Viestad. Foto: Nina Ruud / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I vår kom en nyhet av ganske formidable proporsjoner: Det kan være så mye som tusen milliarder ulike former for liv! Mikrobiologene Kenneth Locey og Jay Lennon ved University of Indiana har tatt utgangspunkt i forskning fra ulike steder på kloden for å anslå et det totale antallet levende vesener - alt fra pattedyr og fugler, til trær, planter, insekter og mikroorganismer. Det innebærer at 99,999 prosent av alt liv på jorda fortsatt er ukjent. Det forrige anslaget - som ikke inkluderte mikroorganismer - var på 8,7 millioner.

Det gir oss tusen milliarder gode grunner til å velge økologisk mat. Eller den ikke-økologiske maten som er dyrket så nært som mulig opptil økologiske prinsipper.

Hvorfor er Norge - denne velstående og for det meste progressive utposten - en sinke når det gjelder økologi?

Den norske økologidebatten er unik, av mange forskjellige årsaker. Delvis fordi landbruket her til lands er annerledes enn i resten av Europa - mye på godt. Delvis fordi det hersker en forestilling om at maten vår er «nesten økologisk» - noe som både er nesten sant og nesten helt fullstendig usant, avhengig av hva slags mat det gjelder. Men den viktigste grunnen er at alle tilløp til økologidebatt sporer av. Den sporer av når media forsøker å avsløre økologi som «keiserens nye klær». Den sporer av når økotilhengere roper «kreft, kreft» litt for hyppig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer