Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norge er ikke en kulturnasjon, vi er en skinasjon - i beste fall

Norske kunstnere raser over oslopolitikernes Munch-behandling.

- INGEN KULTURNASJON: Håkon Bleken mener Norge ikke forstår hvor mye Munch er verdt, og river seg i håret over oslopolitikernes behandling av museumssaken.  Norge er ikke en kulturnasjon, vi er en skinasjon - i beste fall, sier han. Her fra hans utstilling «Dødsfordriv» i 2010. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet
- INGEN KULTURNASJON: Håkon Bleken mener Norge ikke forstår hvor mye Munch er verdt, og river seg i håret over oslopolitikernes behandling av museumssaken. Norge er ikke en kulturnasjon, vi er en skinasjon - i beste fall, sier han. Her fra hans utstilling «Dødsfordriv» i 2010. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Dette er skandaløst og typisk norsk. Man forstår ikke hvor mye Munch er verdt, og det er tragisk at det går så sakte, sier maler Håkon Bleken.

I går kom den etterlengtete rapporten om Munch-alternativene på Tullinløkka og Tøyen. Rapporten ble bestilt etter at Oslo bystyre i fjor jul stemte nei til Lambda - til tross for at spanske Herreros Arquitectos i mars 2009 vant den utlyste arkitektkonkurransen.

Det er denne rapporten som skal danne grunnlaget for det oslopolitikerne håper blir «et bredt flertall», som før jul vil samles om ett alternativ.

Men etter rapportframleggingen i går var det lite som tydet på kompromissvilje blant politikerne. Lokaliseringsspørsmålet er fortsatt like betent.

-Ettersom vi lever i et demokrati må vi jo bare vente til politikerne blir enige, men Nerdrum har helt rett. Norge er ikke en kulturnasjon, vi er en skinasjon - i beste fall, sier Bleken, som selv mener at Tøyen er den beste beliggenheten.

På stedet hvil Arbeiderpartiets Libe Rieber-Mohn mener fortsatt at Tøyen er det beste alternativet, til tross for at en slik løsning i følge rapporten først vil stå klart i 2022, og vil innebære at Munchs kunst blir borte fra museet i fem år. Også SVs Marianne Borgen at Tøyen-alternativet er styrket.

Fremskrittspartiets Carl I. Hagen fikk vann på mølla ettersom rapporten konkluderer med at deres favoritt, Nasjonalgalleriet, faktisk er gjennomførbar. I hans øyne er Lambda uansett død og begravet, det samme sier Rødts Bjørnar Moxnes.

- Vi er like langt som før rapportene ble presentert. Lambda er det beste alternativet, sier Øystein Sundelin i Høyre, som fortsatt får Lambda-støtte av Krf.

Kunstner Kjell Nupen er helt enig i at Lambda er det beste alternativet, og river seg i håret over det politiske rotet.

- Jeg synes først og fremst at det er nokså skandaløst og skjønner ikke at dette skal ta så lang tid. Måten vi forvalter Munchs arv på er direkte pinlig, og det er synd at det nye museet brukes som en politisk affære, sier Nupen.

- Negativt for Norge Også Nasjonalmuseets direktør Audun Eckhoff er kritisk til den fastlåste situasjonen Munchs kunst nå er plassert i.

- PINLIG: Maler Kjell Nupen synes det er skandaløst at politikerne ikke klarer å bestemme seg. Foto:Jørn H.Moen/Dagbladet
- PINLIG: Maler Kjell Nupen synes det er skandaløst at politikerne ikke klarer å bestemme seg. Foto:Jørn H.Moen/Dagbladet Vis mer

- Lambda prosessen har vært negativ for Norges omdømme i utenlandske kunstkretser. Jeg håper at det nå blir en enighet om et nytt Munch-museum, og det må være et alternativ som kan bygges innen rimelig tid. Vi må ikke rote til dette mer enn tidligere. Personlig er jeg ikke i tvil om at Lambda er det beste alternativet.

Byråd for kultur og Næring, Hallstein Bjercke, er optimist etter å ha fått rapporten.

- Vi har nå et solid kunnskapsmateriale som vil gjøre oss i stand til å fatte en avgjørelse, sier han til Dagbladet.

- NEGATIVT FOR NORGE: Nasjonalmuseets direktør Audun Eckhoff mener Lambda-prosessen har vært negativ for Norges omdømme i utlandet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- NEGATIVT FOR NORGE: Nasjonalmuseets direktør Audun Eckhoff mener Lambda-prosessen har vært negativ for Norges omdømme i utlandet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media