Vi selger ikke Norge,  skriver næringsminister Monica Mæland.  Foto: Dagbladet
Vi selger ikke Norge, skriver næringsminister Monica Mæland. Foto: DagbladetVis mer

Norge er ikke til salgs

Ingebrigt Steen Jensen bommer på mål.

Meninger

Ingebrigt Steen Jensen tror regjeringen skal selge Norge. Jeg er litt overrasket over at en som tilsynelatende har greie på fotball bommer helt på mål.

Vi selger ikke Norge: Selv om vi over tid selger alt vi ber Stortinget om fullmakt til, blir statens eierandel på børsen bare redusert fra rundt 35 prosent til 32 prosent. Til sammenligning eier den svenske staten rundt 8 prosent av verdiene på børsen. Selv i Frankrike eier staten bare 10 prosent av verdiene på børsen.

Selv om staten fortsatt skal være en av Norges største eiere, er ikke staten den eneste gode eieren her til lands. Det er sunt for staten, næringslivet og mangfoldet at eiermakten spres til flere. Da vi tok Entra på børs i høst kjøpte over 6000 norske småsparer og ansatte aksjer. Et annet eksempel er da private skapte den internasjonale Telenor-suksessen av det statlige Televerket. Det har vært bra for folk, for selskapet og for eierne.

Flere mener for eksempel at staten skal eie Flytoget. Folk er ikke fornøyd med Flytoget fordi staten eier aksjene, men fordi selskapet driver godt og er konkurranseutsatt. Staten bestemmer ikke togtider, eller billettpriser. Vi eier skinnene og bestemmer reglene for driften. Det skal vi fortsatt gjøre. Selv om vi er ansvarlige for tilbudet, betyr ikke det at staten skal eie og drive alle ferger, busser og trikker her til lands.

I de få selskapene det ikke er gode grunner til at staten skal eie, ser vi på mulighetene for å selge. Men vi selger ikke noe på billigsalg. Vi selger bare hvis vi får en god pris. Staten kommer uansett salg til å være en stor eier norsk næringsliv framover, samtidig vi er opptatt av å styrke det private eierskapet i Norge. Litt større mangfold er en fordel for båe norsk økonomi og konkurransekraft.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.