Norge er mestere i fotballgalskap

Norge deltok ikke i fotball-EM i Portugal. Men i EM i fotballgalskap kjemper vi i teten, viser ferske tv-tall.

I gjennomsnitt ble hver EU-kamp sett av nesten 690 000 nordmenn. Ingen andre land som ikke var med i fotball-EM, så like mye som oss, ifølge mediebyrået OMD. Bare i Nederland, Danmark, Sverige og Tyskland var interessen større, men alle de landene var med i mesterskapet selv, skriver Kampanje.

-  Det viser bare at fotballinteressen er enorm i Norge. Så lenge det er snakk om fotball av høy kvalitet, følger vi med selv om vi ikke deltar. Det gjelder også om sommeren, forklarer tv-direktør Johnny Håberg i OMD.

Mediebyrået har sammenliknet seertall i 25 europeiske land, for alle over 15 år. På toppen troner fotballnasjonen Nederland, med gjennomsnittlig 22 prosent av befolkningen benket foran tv-skjermene under hver kamp. I Norge var det 18 prosent som fulgte kampene, som i år ble sendt på TV 2. Seeroppslutningen er mindre enn under EM i 2000, hvor kampene ble delt mellom NRK og TV 2. Likevel er den altså stor nok til at vi trygt kan kalle oss en fotballgal nasjon i europeisk sammenheng.

Håberg tror sendetida er en av forklaringene på den relativt gode seeroppslutningen.

-  Det som var perfekt med dette EM-et, var at alle kampene ble sendt på kvelden, i prime time. I tillegg har EM dominert tv-skjermen totalt i juni.

Nabooppgjør

I mangel av å kunne heie på oss selv, har vi heller fulgt våre skandinaviske naboer. Over 1,1 million nordmenn satt klistret til skjermen under oppgjøret mellom Sverige og Danmark, som ble det mest sette i hele EM. Finalen mellom Hellas og Portugal følger tett etter, med noen hundre tusen seere mindre.

-  Vi er tydeligvis mer opptatt av hva som skjer med naboene våre enn av finalen. Det er ekstraordinært at en vanlig kamp blir fulgt av så mange, mener Håberg.

Fire av ti er kvinner

At nordmenn er fotballgale, kom kanskje ikke som ei bombe.

Men at 40 prosent av seerne faktisk var kvinner, setter et stort spørsmålstegn ved myten om de mange «forballenkene» i de tusen hjem.

-  Engelsk liga og andre mindre fotballkamper er ikke så interessant for kvinner. Men når det er snakk om store ting, som EM og VM, benker også de seg foran tv-en, påpeker Håberg.

FOTBALLFRELSTE: Under EM i fotball benket gjennomsnittlig 18 prosent av alle nordmenn seg foran tv-skjermen.