Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Norge er på linje med Trump

Mens Trump har annonsert at han vil trekke USA ut av Paris-avtalen, stemmer flertallet på Stortinget i Norge gang på gang for å bryte vår egne løfter fra Paris.

DIGGER KØL: - Mens norske politikere fniser over at Trump skryter av «clean coal», nikker de anerkjennende når oljebransjen snakker om «ren, norsk olje». Begge deler er naturligvis bløff, skriver artikkelforfatteren. Foto: AFP PHOTO / DOMINICK REUTER
DIGGER KØL: - Mens norske politikere fniser over at Trump skryter av «clean coal», nikker de anerkjennende når oljebransjen snakker om «ren, norsk olje». Begge deler er naturligvis bløff, skriver artikkelforfatteren. Foto: AFP PHOTO / DOMINICK REUTER Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spaltist

Eivind Trædal

representerer Miljøpartiet De Grønne i Oslo bystyre.

Siste publiserte innlegg

USA, verdens viktigste økonomi og nest mest forurensende land, trekker seg ut av klimaavtalen. Norske politikere fra høyre til venstre i politikken klapper hverandre nå på ryggen i møte med Trumps klimafornektelse. Trump er uansvarlig, vi er ansvarlige. Han svikter, mens vi handler.

Det er lett å glemme at Trumps egen fanklubb sitter i Regjering her hjemme, og at Trumps retorikk om å sette gammeldagse arbeidsplasser foran tryggheten og velferden til alle framtidige generasjoner er akkurat like vanlig i Norge. Trump vil redde kullselskapene, i Norge er det oljebransjens krav som vinner over miljøhensyn hver eneste gang. Mens norske politikere fniser over at Trump skryter av «clean coal», nikker de anerkjennende når oljebransjen snakker om «ren, norsk olje». Begge deler er naturligvis bløff.

USA har faktisk kutta sine CO2-utslipp de siste årene, mens Norge som det eneste landet bortsett fra Bulgaria har fortsatt å øke våre, mens norsk olje- og gasseksport forårsaker en halv milliard tonn CO2 i utlandet hvert år. Det er ti ganger mer enn alle norske klimagassutslipp.

Mens Trump har annonsert at han vil trekke USA ut av Paris-avtalen, stemmer nemlig flertallet på Stortinget i Norge gang på gang for å bryte vår egne løfter fra Paris.

Regjeringen har allerede varslet 24. konsesjonsrunde, der de vil strø flere konsesjoner ut over oljebransjen. "Nå må vi kjøre på litt", som olje- og energiminister Terje Søviknes formulerte det. Norge er et av verdens mest aggressive land i Arktis.

Neste uke skal Stortinget behandle den nye forvaltningsplanen for Norskehavet. Regjeringens forslag er å gi oljebransjen tilgang til nye områder i det vi kaller for "iskanten" - fordi isen er i ferd med å smelte bort. Mens resten av verden fortviler over bilder av isbjørner alene på smeltende isflak, får Regjeringen dollartegn i øynene.

Samme uke skal Stortinget behandle Nasjonal Transportplan, der de kommende 12 årenes samferdselspolitikk skal peiles ut. I følge regjeringens egne beregninger, vil Nasjonal transportplan ikke være i nærheten av å redusere klimautslippene så mye som vi har lovet. «Uten en storstilt overgang til ny teknologi og nye typer drivstoff vil det være nærmest umulig å oppnå tilstrekkelig store kutt i klimagassutslippene til 2030".

Riktignok er det bare «umulig» fordi Regjeringen og Stortinget nekter å prioritere miljøvennlig og effektiv transport. I stedet vil Stortingsflertallet bygge ut motorveiprosjekter som er direkte i strid med sitt eget klimaforlik, som E18 vestkorridoren. I stedet for å satse på miljøvennlig transport, vil også samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen kjøre på, med flere biler og mer trafikk.

Regjeringens egen perspektivmelding, som kom for noen måneder siden, viser at Norge kan vinke farvel til våre løfter i Paris-avtalen hvis vi ikke radikalt endrer politisk kurs. Men når Stortinget i dag vedtar en ny klimalov, vil ikke flertallet engang stemme for noe bindende mål om å kutte utslipp innen 2050! I stedet vil vi kjøpe oss fri med kvoter hvis vi kan. Bare De Grønne, KrF og SV ønsker noen form for nasjonale mål for å feie for egen dør.

Sammen med USA vil Norge fortsette å inngå et enormt veddemål mot at verden skal klare å stoppe katastrofale klimaendringer - i form av hundrevis av milliarder i av fellesskapets penger til oljeplattformer, flyplasser og motorveier. Akkurat som Trump vil vi vil bli rikere nå, så får barna våre plukke opp regningen i framtida.

Trump sier det samme norske politikere sier, bare på en mer vulgær og direkte måte. Norske politikere har oljelobbyister og byråkrater og kommunikasjonsrådgivere til å pakke inn bæsjen i silkepapir.

Heldigvis trenger vi ikke å fortsette å følge denne kursen. Alle som er lei av Trump, har muligheten til å sørge for at vi her hjemme ikke dilter etter hans kunnskapsfiendtlige og kortsiktige politikk. En grønn bølge før Stortingsvalget kan gi flertall for en ekte ambisiøs klimapolitikk.

Norge er et lite land, men stort nok til å være et godt eksempel, og inspirere amerikanere og andre mennesker til å velg klokere ledere. I første omgang kan vi jo velge litt klokere ledere her hjemme, og det får vi sjansen til allerede til høsten. Fire år med Trumps fanklubb ved roret er lenge nok.

Hele Norges coronakart