DEBATT

Norge er på linje med Trump

Mens Trump har annonsert at han vil trekke USA ut av Paris-avtalen, stemmer flertallet på Stortinget i Norge gang på gang for å bryte vår egne løfter fra Paris.

DIGGER KØL: - Mens norske politikere fniser over at Trump skryter av «clean coal», nikker de anerkjennende når oljebransjen snakker om «ren, norsk olje». Begge deler er naturligvis bløff, skriver artikkelforfatteren. Foto: AFP PHOTO / DOMINICK REUTER
DIGGER KØL: - Mens norske politikere fniser over at Trump skryter av «clean coal», nikker de anerkjennende når oljebransjen snakker om «ren, norsk olje». Begge deler er naturligvis bløff, skriver artikkelforfatteren. Foto: AFP PHOTO / DOMINICK REUTER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

USA, verdens viktigste økonomi og nest mest forurensende land, trekker seg ut av klimaavtalen. Norske politikere fra høyre til venstre i politikken klapper hverandre nå på ryggen i møte med Trumps klimafornektelse. Trump er uansvarlig, vi er ansvarlige. Han svikter, mens vi handler.

Det er lett å glemme at Trumps egen fanklubb sitter i Regjering her hjemme, og at Trumps retorikk om å sette gammeldagse arbeidsplasser foran tryggheten og velferden til alle framtidige generasjoner er akkurat like vanlig i Norge. Trump vil redde kullselskapene, i Norge er det oljebransjens krav som vinner over miljøhensyn hver eneste gang. Mens norske politikere fniser over at Trump skryter av «clean coal», nikker de anerkjennende når oljebransjen snakker om «ren, norsk olje». Begge deler er naturligvis bløff.

USA har faktisk kutta sine CO2-utslipp de siste årene, mens Norge som det eneste landet bortsett fra Bulgaria har fortsatt å øke våre, mens norsk olje- og gasseksport forårsaker en halv milliard tonn CO2 i utlandet hvert år. Det er ti ganger mer enn alle norske klimagassutslipp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer