Debatt: Mobildekning

Norge er pinlig dårlig på innendørs mobildekning

Norge er et av de fremste landende i verden til å ta i bruk ny teknologi. Vi synes derfor det er pinlig at cirka 20 prosent av innendørsarealene har ingen – eller dårlig mobildekning.

Ingen tjeneste: I nye bygg som er satt opp etter moderne byggestandard, vil gårdeiere og mobilkunder ofte ha utfordringer på grunn av materialer som hindrer mobilsignalene, skriver innleggsforfatterne. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Ingen tjeneste: I nye bygg som er satt opp etter moderne byggestandard, vil gårdeiere og mobilkunder ofte ha utfordringer på grunn av materialer som hindrer mobilsignalene, skriver innleggsforfatterne. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer
Meninger
Jan Edvard Thygesen, styreleder i Cloudberry Mobile. Tidl. konserndirektør i Telenor Øst- og Sentral-Europa, visekonsernsjef i Vimpelcom og toppsjef i danske Sonofon.
Jan Edvard Thygesen, styreleder i Cloudberry Mobile. Tidl. konserndirektør i Telenor Øst- og Sentral-Europa, visekonsernsjef i Vimpelcom og toppsjef i danske Sonofon. Vis mer
Arve Johansen, tidl. visekonsernsjef i Telenor. Har vært ansvarlig for Telenor International og senere Telenors internasjonale mobilvirksomhet.
Arve Johansen, tidl. visekonsernsjef i Telenor. Har vært ansvarlig for Telenor International og senere Telenors internasjonale mobilvirksomhet. Vis mer

Vi er ikke på jakt etter syndebukker. Vi er på jakt etter løsninger, og mener vi har funnet en god modell.

Men vi er helt avhengig av at mobiloperatørene spiller på lag. Eksplosiv bruk av mobildata gjør at kundene forventer mobildekning og kapasitet overalt. I nye bygg som er satt opp etter moderne byggestandard, vil gårdeiere og mobilkunder ofte ha utfordringer på grunn av materialer som hindrer mobilsignalene. Det krever nye tiltak.

Rune Rinnan, managing partner i Televenture. Bygget opp og ledet Telenor Venture mellom 1993 og 2010.  
Rune Rinnan, managing partner i Televenture. Bygget opp og ledet Telenor Venture mellom 1993 og 2010.   Vis mer
Geir Ove Jenssen, administrerende direktør i Cloudberry Mobile. Har tidligere hatt sentrale stillinger i bl.a Network Norway, NetCom og Bredbåndsbolaget.
Geir Ove Jenssen, administrerende direktør i Cloudberry Mobile. Har tidligere hatt sentrale stillinger i bl.a Network Norway, NetCom og Bredbåndsbolaget. Vis mer

Kostnadene for å tette alle hullene innendørs koster milliarder for teleoperatørene. Vi er en gruppe med tidligere telecom-ledere som brenner for å bruke nye virkemidler for å løse problemene. Målet er økt innendørs mobildekning – uten tunge investeringer.

Alle vinner. Ved å installere mini-basestasjoner – såkalte småceller – kan man kople seg til byggets eksisterende data- og fiberkabling.

Da vil installasjonstiden reduseres dramatisk. Kostnadene likeså.

Dette kan bety en vesentlig forbedring for svært mange mobilkunder. Løsningen passer for alt fra de minste kontorer og forretningsbygg – til offentlige institusjoner og større kjøpesentre med vanskelige dekningsforhold.

Vårt mål er å utnytte potensialet i de mange regionale fibernett. Den norske bredbåndsatsingen får dobbel gevinst og en sikkerhetsløsning ved nettutfall, dersom det vanlige mobilnettet ligger nede. Det finnes andre løsninger, som for eksempel «tale over wifi».

Det kan passe for noen, spesielt i private hjem og småbedrifter. Men for det store antallet bedrifter, offentlige institusjoner og store bygg er det behov for «ekte» mobildekning.

Et annet mål er å få internasjonalt gjennomslag for denne teknologien. Og igjen synliggjøre hvor langt fremme Norge er innen mobilteknologi.

Løsningen er godkjent av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, støttet med finansiering fra Innovasjon Norge, og allerede tatt i bruk utenfor Norge.

Vi håper at norske myndigheter og mobiloperatører åpner opp for vårt initiativ. Det bør være i alles interesse å få frem flere alternativer for å løse dekningsproblemene innendørs.

Til felles beste – for både mobiloperatører og kunder.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.