Norge er robust. Ahus også.

«Robust» er det nye honnørordet i politikk og administrasjon. Da er det fare på ferde.

Norge er robust. Ahus også.
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JONAS GAHR STØRE ble portrettintervjuet i Dagens Næringsliv sist lørdag. Vår kanskje mest tillitsvekkende, eller i alle fall mest tillitssøkende, politiker valgte som vanlig sine ord med omhu. Særlig valgte han ett ord:

«Vårt system med en sterk stat, ansvarlige fagforeninger og et ganske høyt skattenivå har vist seg å være svært robust.»

«Vi lever i migrasjonens tidsalder. Dette treffer noen land mer enn andre. Men jeg er ikke redd for debatten. Vi har et robust demokrati i vårt land.»

«Jeg har alltid ment at den nasjonale rammen er ekstremt robust.»

Superhelseministeren vet at semantikk er politikk. Nylig omdøpte han «eldreomsorg» til «omsorg for den enkelte». Sikkert klokt når de over 60 klarer seg selv i Syden, og norsk ungdom synes stadig mer pleietrengende. Som han selv sier: «Ord forteller oss om hvordan vi tenker. Som det heter: ?I begynnelsen var ordet.?»

Så hvordan tenker man når ordet «robust» dukker opp i annenhver setning?

I BEGYNNELSEN VAR bekymringen. Den nye følelsen av fare. Risikobevisstheten. 22. juli avdekket vår sårbarhet. Nå er det bot og bedring over hele linja, inkludert topptunge samfunnsikkerhetskonferanser med tittelen «Det robuste Norge». Det lyder mest som et løfte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer