DEBATT

Norsk oljeproduksjon:

Norge er stofflanger til verdens avhengige stater

Norge fyller rollen som produksjonsbaron og stofflanger til verdens karbonavhengige stater.

KARBONBARON: Vi må ta politisk og moralsk ansvar for vårt bidrag til verdens karbonavhengighet. Da kommer vi ikke utenom å kutte i fremtidig norsk olje- og gassproduksjon, skriver artikkelforfatterne. Foto: Nerijus Adomaitis / 

Reuters / NTB scanpix
KARBONBARON: Vi må ta politisk og moralsk ansvar for vårt bidrag til verdens karbonavhengighet. Da kommer vi ikke utenom å kutte i fremtidig norsk olje- og gassproduksjon, skriver artikkelforfatterne. Foto: Nerijus Adomaitis / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Karbonavhengighet er en treffende metafor for verdens sug etter kull, olje og gass. Menneskeheten har gjort seg helt avhengig av slike fossile energikilder: I 2013 dekket de 81 prosent av verdens energibehov. Til sammenlikning sto fornybare energikilder bare for tre prosent av det globale energiforbruket.

De siste tretti årene er det blitt stadig sikrere at jordens klima er alvorlig truet av dette fossile brenselet som har CO2 som et uunngåelig sluttprodukt. Allerede nå er jorden én grad Celsius varmere enn i førindustriell tid. Det er ingen tvil om at det økte CO2-nivået i atmosfæren er hovedforklaringen på den globale oppvarmingen vi er inne i. CO2-innholdet i atmosfæren har nå passert 400 ppm, et nivå vi må 3–4 millioner år tilbake i tid for å finne maken til.

Verdens nasjoner har gjennom flere avtaler forsøkt å komme frem til begrensninger i karbonutslippene. Hovedstrategien så langt har vært å gjøre de enkelte landene ansvarlige for å redusere sine egne CO2-utslipp. Landene holdes derimot ikke til ansvar for sine eksportbidrag til klimakrisen. Tanken er at produksjonen vil avta når etterspørselen går ned.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer