Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norge erobrer England

Lene Marlin og A1 med norske Christian Ingebrigtsen gjør det knivskarpt på Storbritannias offisielle hitliste denne høsten. Dermed bidrar de til det beste norske hit-året på øyriket gjennom tidene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Bobbysocks karret seg opp på 44. plass på «The Official UK Singles' Chart» i 1985, slo de bunnrekord: Duoen gikk inn i historien som den Eurosong-vinneren som hadde gjort det dårligst i England noensinne. Likevel var det en gledens tid for Norge. Fjellfolket var sulteforet på internasjonale pop-suksesser, så man tok det man fikk.

Når a-ha mot slutten av samme år kom til å herje hitlister verden over, og lå tre uker nest øverst på lista i England, kunne man knapt tro det var sant: England, pop-musikkens cred-land nummer 1, Beatles' moderland - de likte det Norge gjorde!

A-ha fortsatte å produsere hits i England helt frem til 1994. Men det kom ikke flere Bobbysokker eller andre. Dermed bleknet oppturen for Norge i glansen av det unike a-ha. For det var ikke Norge og nordmenn som var bra, bare a-ha, altså - tre unge pop-stjerner som tilfeldigvis var oppvokst i drabantområdene rundt Oslo.

Men så kom år 2000: Først føk Lene Marlin helt opp til 5. plass i England med «Sitting Down Here». Deretter fulgte Lene Nystrøms Aqua opp med en 7. plass med «Cartoon Heroes». A-has comback-single «Summer Moved On» nådde en 33. plass, Aqua entret lista på ny med «Around the World» og presterte en 26. plass. Og innimellom der hadde M2M fått til nok en top 20-hit med «Don't Say You Love Me».

Deretter kom A1s versjon av a-has «Take On Me» og gikk helt til topps på listen i begynnelsen av september. Uka etter debuterte Lene Marlins andresingel i England, «Unforgivable Sinner», på en knallsterk 13. plass.

Må ikke kunne engelsk

- Det er tre hovedgrunner til at dette ikke har skjedd før, forklarer Steinar Fjeld, kjent som artist, impressario, radioprater og manager gjennom snart femogtredve år.

- For det første mente man tidligere at man først måtte ha suksess her hjemme før det var noe vits å satse utenlands. Dessuten var det bred enighet om at norske artister sang for dårlig engelsk. I tillegg begynte det jo ikke å skapes noe av særlig kvalitet i Norge før utpå 80-tallet.

Steinar Fjeld dro selv til Asia som vokalist i gruppa Septimus med blant andre Kid Jensen på slutten av 60-tallet. Han har også vært mannen bak suksesser som Return og Trine Rein som begge fikk en viss utenlandsuksess, om ikke akkurat i England. Den nåværende platedirektøren i Oslove vet med andre ord hva han snakker om.

- I løpet av de senere år har man forstått at argumentene for ikke å satse på norske artister i utlandet ikke holder. Dermed har presset mot plateselskapene tiltatt. Det har igjen ført til at plateselskapene har blitt mer profesjonelle, fortsetter Fjeld.

- For vi så jo at tyskere, italienere og til og med svensker, som ikke kan uttale George engang, fikk det til på det engelske markedet, sier han.

Lene Marlin er den eneste av årets fem englandssuksesser som først hadde suksess i Norge.

M2M, a-ha, Aqua-Lene og A1-Christian dro alle utenlands for å satse. For andre tidligere halvsuksesser i utlandet, for eksempel 80-tallets Fra Lippo Lippi og 90-tallets D'Sound gjelder det samme.

Drømmer man om et gjennombrudd er det kanskje et poeng og bare stikke av gårde - på lykke og fromme?

Rekordhistorikk:

A-has fire hits i 1986; Take On Me (var fremdeles på listen året etter utgivelsen), «The Sun Always Shines On TV», «Train Of Thoughts» og «Hunting High and Low» holdt i 14 år rekorden for antall norske hits i Storbritannia i ett og samme år.

Bare en gang tidligere, i 1985, har flere enn en norsk artist eller gruppe vært på lista i Storbritannia samme år. Da var det a-ha's «Take On Me» og Bobbysocks' «Let It Swing» som gjorde historie.

Drar man Europe - gitarist John Norum var norsk - og ABBA - Anni-Frid Lyngstad hadde norsk pass - inn i statistikken vil bildet se litt annerledes ut, men årets rekord vil uansett ikke være til å true.

STEINAR FJELD
A-HA innledet den norske pop-suksessen i England - lenge var de alene.
M2M er det det ferskeste norske pop-tilskuddet på de britiske markedet.