DEBATT

Debatt: GenØk

Norge et land av «GMO-talibanere» som undergraver vitenskapelig ervervet kunnskap og erkjennelse

Det er på høy tid at det stilles spørsmål ved GenØks ideologiske og politiske spill; et spill som hindrer utviklingen av nye og mer bærekraftige plantesorter.

Bedriver propaganda: I alle land i Europa finner vi kampen mot GMO-planter, men det som er unikt for Norge er at offentlige forskningsmidler blir gitt til et eget senter for å bedrive skremselspropaganda, skriver kronikkforfatterne. Foto: Alex Milan Tracy / Sipa USA / NTB scanpix
Bedriver propaganda: I alle land i Europa finner vi kampen mot GMO-planter, men det som er unikt for Norge er at offentlige forskningsmidler blir gitt til et eget senter for å bedrive skremselspropaganda, skriver kronikkforfatterne. Foto: Alex Milan Tracy / Sipa USA / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Debatten om GenØk i Tromsø er i gang. Og godt er det. Vi begge er i ledelsen for Scandinavian Plant Physiology Society (SPPS), en forening som organiserer planteforskere ved nordiske universiteter og forskningsinstitusjoner, og vi synes at tiden er overmoden for at det stilles spørsmål ved GenØks ideologiske og politiske spill.

Det pågår en intens diskusjon om genetisk modifiserte planter (GMO). Blant forskernes organisasjoner og uavhengige forskere er det bred enighet om at bruken av GMO-planter er like lite skadelig som bruken av andre vekster, og at dersom GMO-planter blir tillatt så vil landbruket bli mer lønnsomt, mer produktivt og mindre avhengig av plantevernmidler.

  • Les tidligere innlegg i debatten her.

Noen miljø- og intresseorganisasjoner argumenterer imidlertid i mot, mange politikere lytter og det har gitt et de facto-forbud mot GMO-planter i Europa – stikk i strid med faktisk kunnskap.

I alle land i Europa finner vi denne kampen mot GMO-planter, men det som er unikt for Norge er at offentlige forskningsmidler blir gitt til et eget senter for å bedrive skremselspropaganda. Norske myndigheter støtter i virkeligheten en slags «parallellvitenskap» på forskningen om GMO. Støtten til GenØks virksomhet gjør at GMO-debatten i Norge blir skjev, sett fra vårt synspunkt som fagpersoner i plantevitenskap.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer