DEBATT

Debatt: GenØk

Norge et land av «GMO-talibanere» som undergraver vitenskapelig ervervet kunnskap og erkjennelse

Det er på høy tid at det stilles spørsmål ved GenØks ideologiske og politiske spill; et spill som hindrer utviklingen av nye og mer bærekraftige plantesorter.

Bedriver propaganda: I alle land i Europa finner vi kampen mot GMO-planter, men det som er unikt for Norge er at offentlige forskningsmidler blir gitt til et eget senter for å bedrive skremselspropaganda, skriver kronikkforfatterne. Foto: Alex Milan Tracy / Sipa USA / NTB scanpix
Bedriver propaganda: I alle land i Europa finner vi kampen mot GMO-planter, men det som er unikt for Norge er at offentlige forskningsmidler blir gitt til et eget senter for å bedrive skremselspropaganda, skriver kronikkforfatterne. Foto: Alex Milan Tracy / Sipa USA / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Stefan Jansson, professor i planters celle- og molykelærbiologi ved Umeå Plant Science Center, Umeå Universitet, president i SPSS.
Stefan Jansson, professor i planters celle- og molykelærbiologi ved Umeå Plant Science Center, Umeå Universitet, president i SPSS. Vis mer

Debatten om GenØk i Tromsø er i gang. Og godt er det. Vi begge er i ledelsen for Scandinavian Plant Physiology Society (SPPS), en forening som organiserer planteforskere ved nordiske universiteter og forskningsinstitusjoner, og vi synes at tiden er overmoden for at det stilles spørsmål ved GenØks ideologiske og politiske spill.

Carl Gunnar Fossdal, forskningssjef ved NIBIO, visepresident i SPPS.
Carl Gunnar Fossdal, forskningssjef ved NIBIO, visepresident i SPPS. Vis mer

Det pågår en intens diskusjon om genetisk modifiserte planter (GMO). Blant forskernes organisasjoner og uavhengige forskere er det bred enighet om at bruken av GMO-planter er like lite skadelig som bruken av andre vekster, og at dersom GMO-planter blir tillatt så vil landbruket bli mer lønnsomt, mer produktivt og mindre avhengig av plantevernmidler.

  • Les tidligere innlegg i debatten her.

Noen miljø- og intresseorganisasjoner argumenterer imidlertid i mot, mange politikere lytter og det har gitt et de facto-forbud mot GMO-planter i Europa – stikk i strid med faktisk kunnskap.

I alle land i Europa finner vi denne kampen mot GMO-planter, men det som er unikt for Norge er at offentlige forskningsmidler blir gitt til et eget senter for å bedrive skremselspropaganda. Norske myndigheter støtter i virkeligheten en slags «parallellvitenskap» på forskningen om GMO. Støtten til GenØks virksomhet gjør at GMO-debatten i Norge blir skjev, sett fra vårt synspunkt som fagpersoner i plantevitenskap.

GMO-motstandere har tilrevet seg altfor stor plass i den offentlige debatten, i en slik grad at planteforskere i de andre nordiske landene iblant ser Norge som et land av «GMO-talibanere» som undergraver vitenskapelig ervervet kunnskap og erkjennelse.

Det er ingen tvil om at den offentlige støtten til GenØk, og GenØks forhold til bevilgende myndigheter, er en svært viktig faktor bak dette. Til tross for GenØks visjon om «… trygg bruk av bioteknologi», har informasjonen fra GenØk fungert som en bremsekloss for den vitenskapelig funderte forskningen og som en propagandafabrikk overfor allmennheten.

Alle som opp gjennom årene har fulgt GenØk vet at det de egentlig gjør og skriver er basert på et meget selektivt og snevert utvalg rapporter.

GenØk bedriver såkalt «cherry picking», der de velger ut rapporter som viser risikoen ved bruk av GMO-planter. GenØk unnlater å diskutere GMO-planters samfunnsnytte, dets fordeler for miljøet og det faktum at bioteknologiloven hindrer økonomisk utvikling på dette feltet i Norge.

GenØks informasjons-aktivitet hindrer dem som driver med praktisk planteforedling i Norge å ta i bruk moderne teknikker. Disse teknikkene er verktøy som de praktiske planteforedlerne kunne hatt i verktøykassen sin, og gjort dem i stand til å nyttiggjøre seg den enorme kunnskapsutviklingen som har skjedd innen plantebiologien - både til nytte for samfunnet og til fordel for bøndene rent økonomisk.

GenØk skriver til NRK Folkeopplysningen: «Det er rart at ikke forskere hos oss er blitt intervjuet for å vise at det ikke er vitenskapelig konsensus omkring helse- og miljørisiko ved bruk av GMO». Nei, det er ikke rart at GenØks forskere ikke blir intervjuet av NRK.

Det som er rart er at GenØks forskere utelater å fortelle at alle de største kunnskapsorganisasjonene, inkludert the European Academies Science Advisory Council, samt verdens største vitenskapelige forening, the American Association for the Advancement of Science, slår fast at det faktisk er vitenskapelig konsensus rundt bruken av GMO-planter.

Derfor hever nå de nordiske planteforskerne sine stemmer. Vi, som hver dag arbeider med skandinaviske planteforskere, håper inderlig at Norge snart skal bli et land som ikke benytter skattebetalernes penger til vrangforestillinger og legitimering av «parallell vitenskap».

Norge bør benytte forskningsmidlene til reell kunnskapsutvikling om planters vekst og utvikling, for på den måten å bidra til et enda mer bærekraftig landbruk.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer