Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norge først i Europa med digital kino

På fredag vises de første digitale kinoforestillingene av en storfilm i Norge når «Pirates of the Carribean - Dead man`s Chest» har premiere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Som første land i Europa, har Norge fått til et omfattende digitalt forsøk i tolv kinoer. Oslo, Bergen Trondheim, Sandnes, Kristiansand, Drammen, Hønefoss, Lillesand, Haugesund og Hønefoss er byene som fredag vil vise Storfilmen.

-Umiddelbart vil ikke dette bety så mye for publikum. Filmene vil ikke få skrammer og merker slik som dagens filmruller har en tendens til å få. Kvaliteten på filmene vil bli bedre, men dette blir ikke synlig for et utrent øye.

Rent teknisk vil det også bli mye enklere med premierer samtidig over hele verden, forklarer avdelingsdirektør i fagavdelingen FILM & KINO, Jørgen Stensland til Dagbladet.no.

Ikke billigere kino

-Distributørene vil tjene enormt på digitaliseringen. Dette vil gjøre distribusjonen betraktelig billigere, sier Stensland.

Likevel tror han ikke at dette vil bety billigere billetter for kinopublikumet.

-Det vil trolig verken bli billigere eller dyrere å gå på kino. Selve installeringen av det digitale utstyret vil koste hver kino mellom 800 000 og en million kroner, dette må betales ned, sier Stensland.

Overgangen til digitale kinoer vil trolig koste mellom 400 og 500 millioner kroner for alle landets kinoer. Denne prislappen skal ikke kinopublikumet betale ifølge Stensland.

Foto: FILMWEB
Foto: FILMWEB Vis mer

-Vi ønsker at filmbransjen og staten deler utgiftene mellom seg. Vi forsøker å få til et spleiselag mellom staten, kinoene, distribusjonsselskapene og oss, forklarer han.

Nødvendig med digitalisering

Etter at USA og Hollywood i fjor høst bestemte seg for å gå for digitalisering av kinofilmer, har vi ikke så mange andre valg dersom de norske kinoene ønsker å overleve i fremtiden.

-Når det blir flere digitale kinoer enn tradisjonelle kinoer, vil Hollywood slutte å produsere dagens filmruller, sier Stensland.

De fleste norske kinoer overlever i dag på grunn av subsidiering. Av 120 kinoer over hele landet er det bare 20 som har balanse i regnskapet. Det de hovedsakelig tjener penger på, er ifølge Stensland Hollywood-filmer. Dersom ikke småkinoene rundt om i landet blir digitalisert, ender de dermed høyst sannsynlig med å legges ned.

-En digitalisering av kinoene skjer i varierende tempo over hele verden. I USA vil 4000 kinoer i år bli digitalisert. Sannsynligvis vil alle amerikanske kinoer være digitalisert før 2010.


Det er litt vanskelig å tidfeste det, men for Norges del vil trolig alle kinoene være digitalisert i 2010, pluss-minus to år, forklarer Stensland.

Fotball på kino

image: Norge først i Europa med digital kino

En digitalisering av kinoene åpner også for at kinoene kan vise mer enn bare filmer. - Kinoene vil få et større bruksområde ettersom de rent praktisk kan vise alt av digitalt materiale, forklarer Stensland før han fortsetter:

-Fotballkamper og konserter kan vises direkte på kinolerretet. I Trondheim har det blitt vist en operasjon direkte som en del av et prøveprosjekt.