Norge først med Dylan-bok

Bob Dylans memoarer kommer ut på norsk en dag før den amerikanske utgaven. Mandag braker det løs. Da lanseres Dylans «Memoarer del en» i Oslo, oversatt i all hemmelighet av Hans Marius Stormoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Opprinnelig var utgivelsesdagen for Bob Dylans memoarer i USA satt til 12. oktober. Damm forlag i Oslo var forberedt på å lansere den norske utgaven samme dag.

Nå har amerikanerne framskutt utgivelsen til 5. oktober. Dermed velger Damm forlag å være en dag i forkant, mandag 4. oktober. Boka blir presentert på en restaurant i Oslo mandag.

Taushetsløfte

-  Jeg ha'kke sett mye til sola i sommer, sier Hans Marius Stormoen (61), som har brukt sommeren til å oversette første bind av Bob Dylans «Chronicles» til norsk. I månedsskiftet juni/juli ringte Morten Malmø fra Damm forlag og spurte om han kunne ta på seg oppgaven. Stormoen ryddet alt annet til side for å kunne bruke all tid på det ærefulle oppdraget. Et par måneder seinere var han ferdig med boka, som i trykt form er på 288 sider.

Stormoen måtte høytidelig love å holde manuset tett inntil brystet. Ingen måtte få se snurten av boka. Han måtte heller ikke snakke med noen om oppdraget han hadde fått. Dette var kravet fra det amerikanske forlaget Simon & Schuster.

-  Jeg fikk Dylans originalmanus og satte i gang. Men underveis har det vært masse forandringer. Til slutt fikk jeg den ferdig trykte boka, og der var det også rettet opp en hel del, til dels svært viktige ting. Så jeg må si det ble to hektiske måneder, sier Stormoen til Dagbladet.

Hans Marius Stormoen er selv musiker og komponist, kjent fra 60-tallsrockegrupper som Public Enemies og Dream. Allerede i 1962 ble han norgesmester i jazz som bassist for Jan Garbarek. Seinere har han spilt i en rekke grupper, blant annet som frilans musiker i Frankrike de siste 15 åra.

Overrasket

I disse dager livnærer han seg både som musiker og som oversetter av bøker og artikler.

-  Dylans språk er både klart og gåtefullt på samme tid. Kryptisk, men samtidig presist, sier Stormoen.

-  Skriver han om sitt privatliv?

-  Dette er ingen klassisk selvbiografi. Heller ikke det vi forbinder med en kjendisbiografi. Han utleverer ikke privatlivet sitt. Han skriver om seg selv som musiker. Boka inneholder mer tanker og følelser enn hendelser. Jeg tror både tilhengere og motstandere av Dylan vil bli overrasket.

Språklig rytme

-  Det sies at Dylan understreker sterkt at han ikke er talsmann for noen generasjon?

-  Det stemmer. Det er helt klart at han ikke ønsker å være noen logo for ting han føler at han ikke har noe særlig med. Han vil framstå som musiker, ikke som noe symbol.

-  Har det vært en fordel for dette arbeidet at du selv er musiker?

-  Soleklart. Han skriver mye om musikk, om hva som har påvirket ham. Det er alt fra klassisk til frijazz. Han har jo også mye musikk i språket sitt, en særegen språklig rytme som ikke er helt enkel å ivareta.

-  Er du spent på utgivelsen?

-  Jeg kan nok tenke meg at en del dylanologer kommer til å sammenlikne den amerikanske og norske utgaven. Det får stå sin prøve. Jeg synes uansett det er sterkt å ha vært en av de aller første i Europa som har sittet med Dylans originalmanus mellom fingrene.

TENKEREN: Første bind av Dylans krøniker er fullt av tanker. Boka er bind en av tre. Den første boka kommer også som lydbok, lest av Sean Penn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer