Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Norge gir ikke penger til Clinton Foundation

Norske bistandsmidler går til å hjelpe verdens fattige og skape utvikling, ikke til donasjoner til Clinton Foundation. 

MOR OG DATTER: Demokratenes presientkandidat Hillary Clinton sammen med datteren Chelsea, som er nestleder i Clinton Foundation. Foto: WENN.com / NTB Scanpix
MOR OG DATTER: Demokratenes presientkandidat Hillary Clinton sammen med datteren Chelsea, som er nestleder i Clinton Foundation. Foto: WENN.com / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har hatt flere artikler om Clinton Foundation den senere tiden. I en lederartikkel 26. august ber avisen norske myndigheter avslutte samarbeidet med stiftelsen.

At Dagbladet først nå oppdager et samarbeid som har pågått siden 2007, og som har vært bredt omtalt, er i seg selv påfallende. At man i tillegg overser vesentlige fakta er mindre heldig. Kanskje viktigst er at Clinton Foundation ikke mottar noen midler fra Norge. Norske bistandsmidler går til å hjelpe verdens fattige og skape utvikling. De går ikke til donasjoner til Clinton Foundation, slik Dagbladet skaper inntrykk av.

I 2007 innledet den daværende rødgrønne regjeringen et samarbeid innen helse og klima med to selvstendige stiftelser, Clinton Health Access Initiative (CHAI) og Clinton Climate Initiative (CCI). Dette samarbeidet ble videreført under denne regjeringen.

CHAI har utviklet programmer innenfor global helse i utviklingsland. Fra 2010 har Norge støttet tiltak for å bekjempe barne- og mødredødelighet i noen av verdens fattigste land. I Malawi har vi bidratt til utdanning av jordmødre, sykepleiere og fødselshjelpere.

Gjennom samarbeidet med CCI har Norge støttet tiltak innenfor skog/ren energi. Vi har blant annet vært med på utfasing av dieselgeneratorer på små øystater. Mange av disse landene bruker 20–30 prosent av statsbudsjettet på import av fossilt drivstoff, samtidig som de har store muligheter for å bruke fornybar energi.

Samarbeidet med CCI og CHAI er vurdert faglig i tråd med normale prosedyrer i UD og NORAD. Prosjektene er fulgt opp på ordinær måte. Samarbeidet har gitt gode og dokumenterte resultater i utviklingsland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!