«Norge grenser mot isbelagt hav; slik enkelte skrøner om»

Nasjonalbiblioteket har sikret seg den første trykte bok som omtaler Norge.

Boka som kalles Nürnberg-krøniken, ble trykt i Nürnberg i 1493 og er på 600 sider.

Mandag var det duket for framvisning, og kulturminister Trond Giske (Ap) fikk æren av å fjerne silkepapiret som var lagt over det skinninnbundne klenodiet. Kulturministeren ble helt andektig da han, iført hvite bomullshansker, kunne bla i den 514 år gamle boka.

– Det er utrolig at den er i så god stand. Det er fabelaktig at Nasjonalbiblioteket har kommet over en slik mulighet. At det er første gang Norge er omtalt i en trykt bok, synes jeg er fantastisk. Jeg er overbevist om at dette er en meget god investering, sa Giske.

Han synes også det er interessant at teksten i boka vier tre ganger så mye plass til Norge som Sverige.

To eks i Norden

Boka er kommet til Norge via kunstantikvariatet Pama og ble solgt til Nasjonalbiblioteket for 1,4 millioner kroner. Det er 200 000 under markedspris, fordi antikvariatet ønsket at Nasjonalbiblioteket skulle kjøpe verket.

– Så vidt vi vet, er det bare denne og et håndkolorert eksemplar til i Norden. Det andre befinner seg i København, sier bokhistoriker Espen Karlsen.

Verdenshistorien inneholder to håndkolorerte kart over Skandinavia. På det eldste er Sverige framstilt som en øy, mens Norge har landforbindelse med Russland. Totalt er det 1809 illustrasjoner i boka.

ELDSTE BOK DER NORGE ER NEVNT: Den såkalte Nürnberg-krøniken er fra 1493. Foto: SCANPIX
ELDSTE BOK DER NORGE ER NEVNT: Den såkalte Nürnberg-krøniken er fra 1493. Foto: SCANPIX Vis mer

Den delen av teksten som tar for seg norsk historie, er mer enn tre ganger så lang som beskrivelsen av svensk historie. Columbus’ reise til Amerika året før boka ble trykt, er en «nyhet» forfatteren Hartmann Schedel ikke rakk å få med seg.

Kan bli tilgjengelig på nettet

Den sjeldne praktgjenstanden blir oppbevart i bibliotekets sikringsmagasin, der det er stabil luftfuktighet og temperatur.

Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein regner med at boka kan stilles ut for publikum på et senere tidspunkt.

– Det krever noe sikkerhetsopplegg, samt tilrettelegging med lys og klima. Men litt av poenget med klenodier er jo å finne sikre måter å vise dem fram på, sier Moe Skarstein til NTB.

Biblioteket regner med at mye av innholdet kan digitaliseres, slik at det kan bli tilgjengelig på internett.

Albrecht Dürer kan ha bidratt
Krøniken inneholder vakre håndkolorerte tresnitt av blant annet Noas Ark, syndefallet, Evas skapelse, utdrivelsen av paradiset og Jerusalems ødeleggelse. Det er også bilder av keiser Augustus og Caesar. Boka inneholder flere byprospekter, men det mest realistiske av dem er nok bildet fra Nürnberg.

– Det er veldig spesielt at alle illustrasjonene er i farger. Den kjente tyske kunstneren Albrecht Dürer var lærling i verkstedet til de to bokillustratørene Michael Wolgemut og Wilhelm Pleydenwurff. Det er trolig at han også har bidratt til illustrasjonene i boka, sier Karlsen.

Teksten som handler om Norge, begynner med å fortelle om den danske prinsesse Margrethe som giftet seg med Norges konge.

– Den senere dronning Margrethe I adopterte Erik av Pommern, og teksten handler en del om ham, samt om Kalmarunionen. Norge var jo en viktig makt fram til midten av 1300-tallet, og det har nok forfatteren vært klar over, sier Karlsen.

Han har oversatt den latinske teksten som omhandler Norge, og på norsk ble det hele tre A4-sider.

(NTB)

SKAL DIGITALISERES: Boka blir etter all sannsynlighet tilgjengelig via internett.