«Norge har blod på hendene»

Morten Harket (40) mener norske myndigheter bør granske sin egen rolle i holdningen til tragedien i Øst-Timor. I dag markerer han sin avsky mot folkemordet med å holde en appell utenfor Indonesias ambassade.

- Norge har blod på hendene, sier Harket.

- Tragedien på Øst-Timor har vært en betydelig ikke-sak i både Norge og flere andre vestlige land. Vi, som regner oss selv som en demokratisk nasjon som setter menneskeverdet høyest av alt, har kjørt rullegardina ned for folkemordet. Etter dette må vi igjen definere hva vi faktisk tror på i dette landet, sier vokalisten til Dagbladet.

I dag er han med på Amnesty International Norges markering utenfor Indonesias ambassade i Oslo. Her vil a-ha-vokalisten også holde en appell.

- Må granskes

Morten Harket er mektig opprørt over det som nå skjer på Øst-Timor. Mest fortvilet er han imidlertid over at Norge og Vesten har vært klar over de grusomme overgrepene i vel 25 år.

Harket har han i en årrekke brent for å få fram Indonesias undertrykking av befolkningen på Øst-Timor. I dag er Øst-Timor på alles lepper.

Han mener at det er mange som må granskes etter tragedien på Øst-Timor. Ikke bare rovmorderne fra Indonesia, men også politikere og andre her hjemme.

- Vi må finne ut hvor i systemet Norge har sviktet. Uten Norges og mange andre vestlige lands støtte ville ikke Indonesia ha utviklet seg til det monsteret det er i dag. Dette må få politiske konsekvenser, mener Harket.

Ble forbannet

Harket oppdaget Indonesias undertrykking av befolkningen på Øst-Timor i 1993. Maureen Davies, kanadisk professor i menneskerett, kontaktet Harket og overrakte ham flere bøker om den tragiske historien. Han leste og ble forbannet.

Til tross for at han avsluttet sitt offisielle engasjement for Øst-Timor etter at Carlos Belo og José Ramos-Horta fikk Nobels fredspris for sin kamp mot undertrykkelsen av folket på Øst-Timor i 1996, vil han i dag holde en appell om saken.

- Alt vi bråker om i politikken her hjemme blir bare så smått i forhold til overgrep av en helt basal karakter. Det handler om at vi engasjerer og bryr oss.

ENGASJERT: Morten Harket har i en årrekke i vært engasjert imot Indonesia undertrykking av befolkningen på Øst-Timor.