Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Flyktningkrisa

Norge har en solidaritetskrise

«Det er ikke desperate flyktninger som står på grensen mellom Tyrkia og Hellas nå.» sa Erna Solberg til NRK. Statsministeren må leve i en annen verden enn meg.

SOLIDARITETSKRISE: Norge er lammet av en solidaritetskrise. Regjeringen spør ikke seg selv hvordan Norge kan bidra, men heller hvor lite det er mulig å gjøre. Har verdens rikeste land virkelig så lav ansvarsfølelse, spør innsenderen. Foto fra en protest i Berlin mandag: Markus Schreiber / AP / NTB Scanpix
SOLIDARITETSKRISE: Norge er lammet av en solidaritetskrise. Regjeringen spør ikke seg selv hvordan Norge kan bidra, men heller hvor lite det er mulig å gjøre. Har verdens rikeste land virkelig så lav ansvarsfølelse, spør innsenderen. Foto fra en protest i Berlin mandag: Markus Schreiber / AP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

FN melder at over 70 millioner mennesker er på flukt. Dette tilsvarer 13 ganger Norges befolkning og er mer enn dobling i antall flyktninger på 20 år. Bare på de to siste månedene har 900.000 flere blitt drevet på flukt nordvest i Syria. De flykter fra bomber, granater og ruinerte hjem.

Over halvparten av dem om flykter fra hjemmene sine er barn. Barn på flukt får sine grunnleggende menneskerettigheter utfordret hver eneste dag. De går ofte sultne, med mangel på varme klær og får ikke den hjelpen de har krav på.

Når barn opplever at kloakken strømmer som en elv gjennom teltet de bor i, er verden nødt til å ta ansvar. På TV2-nyhetene kunne vi lære om Imran på fire fra Syria som hadde knekt begge beina i armen og ikke fikk legehjelp i flyktningleiren Moria. Armen til Imran kommer aldri til å bli bra igjen.

Samme uke som statsministeren uttalte til NRK «Det er ikke desperate flyktninger som står på grensen mellom Tyrkia og Hellas nå», kom oppslagene om den første flyktningen som ble skutt og drept av gresk grensepoliti. I min verden er folk som er villig til å ofre livet sitt på flukt desperate. I min verden trenger Imran og andre som lever i grenseleiren i Moria desperat hjelp. Det er tydelig at Erna Solberg og jeg ikke lever i samme verden.

Fra regjeringen er beskjeden til Moria klar: Norge har ikke mer å gi. Dette kommer fra en regjering som tar seg råd til å gi de 0,01 prosent rikeste i Norge 1100 millioner i skattekutt, hvert eneste år. Politikk handler om prioriteringer, og den borgerlige regjeringen prioriterer alltid de på toppen.

Norge er bygget på solidaritet. Nå er det vanskelig å skimte solidariteten blant landets øverste myndighet. Regjeringen spør ikke seg selv hvordan Norge kan bidra, men heller hvor lite det er mulig å gjøre. Har verdens rikeste land virkelig så lav ansvarsfølelse?

Norge er lammet av en solidaritetskrise, mens verden tydelig trenger hjelp med en flyktningkrise. Det haster å bytte ut navneskiltene på regjeringskontorene.

Hele Norges coronakart