Norge har fått boklov

Men den kan forsvinne alt til høsten.

NY BOKLOV: Kulturminister Hadia Tajik (Ap) la fram bokloven på Litteraturhuset 26. april i år. I dag ble den vedtatt på Stortinget. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
NY BOKLOV: Kulturminister Hadia Tajik (Ap) la fram bokloven på Litteraturhuset 26. april i år. I dag ble den vedtatt på Stortinget. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Den nye bokloven ble vedtatt på Stortinget i går kveld, etter en times debatt, melder nettstedet Bok og samfunn. Dermed har Norge, i likhet med land som Tyskland, Frankrike og Italia, fått en egen lov som regulerer salg av bøker.

De tre regjeringspartiene stemte alle for, mens opposisjonspartiene stemte mot.

Obligatorisk for alle Hittil har boksalget vært regulert av en bransjeavtale, som har sørget for fastpris på nye bøker.

Bokavtalen går ut 31. desember 2014 og måtte da ha blitt reforhandlet. Den nye bokloven skal blant annet sørge for større forutsigbarhet for bransjen.

Til forskjell fra bokavtalen, blir loven og dermed også fastprisen obligatorisk for alle leverandører av bøker, ikke bare de som er medlem av bransjeorganisasjonene. I tillegg omfatter den alle formater, også ebøker. Loven slår dessuten fast en grense på 50 prosent rabatt på salg av bøker fra forlag til bokhandel.

Kan bli vraket Det var Arbeiderpartiets Gunn Karin Gjul som la fram ideen om en egen boklov i 2011. 26. april i år ble lovforlaget lagt fram av kulturminister Hadia Tajik. Men allerede til høsten kan et nytt stortingsflertall komme til å vrake loven. Det varslet Høyres kulturpolitiske talsmann, Olemic Thommesen, samtidig som forslaget ble lagt fram.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer