Norge har fått boklov

Men den kan forsvinne alt til høsten.

NY BOKLOV: Kulturminister Hadia Tajik (Ap) la fram bokloven på Litteraturhuset 26. april i år. I dag ble den vedtatt på Stortinget. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
NY BOKLOV: Kulturminister Hadia Tajik (Ap) la fram bokloven på Litteraturhuset 26. april i år. I dag ble den vedtatt på Stortinget. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

(Dagbladet:) Den nye bokloven ble vedtatt på Stortinget i går kveld, etter en times debatt, melder nettstedet Bok og samfunn. Dermed har Norge, i likhet med land som Tyskland, Frankrike og Italia, fått en egen lov som regulerer salg av bøker.

De tre regjeringspartiene stemte alle for, mens opposisjonspartiene stemte mot.

Obligatorisk for alle
Hittil har boksalget vært regulert av en bransjeavtale, som har sørget for fastpris på nye bøker.

Bokavtalen går ut 31. desember 2014 og måtte da ha blitt reforhandlet. Den nye bokloven skal blant annet sørge for større forutsigbarhet for bransjen.

Til forskjell fra bokavtalen, blir loven og dermed også fastprisen obligatorisk for alle leverandører av bøker, ikke bare de som er medlem av bransjeorganisasjonene. I tillegg omfatter den alle formater, også ebøker. Loven slår dessuten fast en grense på 50 prosent rabatt på salg av bøker fra forlag til bokhandel.

Kan bli vraket
Det var Arbeiderpartiets Gunn Karin Gjul som la fram ideen om en egen boklov i 2011. 26. april i år ble lovforlaget lagt fram av kulturminister Hadia Tajik. Men allerede til høsten kan et nytt stortingsflertall komme til å vrake loven. Det varslet Høyres kulturpolitiske talsmann, Olemic Thommesen, samtidig som forslaget ble lagt fram.

- En boklov vil stenge bransjen inne i et system som vil være nokså lukket, og som vi tror vil bli dominert av de store eierne. Vi mener det er mer hensiktsmessig å videreføre bransjeavtalen, sa Thommesen til Dagbladet.

Thommesens partikollega Torbjørn Røe Isaksen sa til Morgenbladet tidligere i vår at det vil være enklere å kaste en lov som nettopp har blitt vedtatt, enn en som hadde kommet for noen år siden.

- Det ville ikke ha gjort loven bedre, rnen det er åpenbart at det er enklere å reversere en lov som ikke har fått virke lenge. I praksis betyr det at man kan bygge videre på det systemet man har i dag, sa Røe Isaksen.

Høyre ønsker heller å beholde og videreføre den mer fleksible bransjeavtalen. Det samme ønsker Krf, mens FrP verken vil ha bransjeavtale eller boklov, men heller går for frie bokpriser.

- Iverksatt neste år
Den nylig vedtatte bokloven trer først i kraft når Kulturdepartementet får på plass tilhørende forskrifter. Hvis dette ikke blir gjort raskt, kan altså loven bli forkastet før den i det hele tatt har trådt i kraft. Redaktør i Bok og Samfunn, Dag H. Nestegard, sier til Klassekampen i dag at han ikke tror loven vil bli iverksatt før til neste år.

- Her tror jeg Kulturdepartementet har lyttet til Bokhandlerforeningen. Dette handler om bokkroner. Bokhandlerforeningen har budsjettert med de gamle ordningene for 2013, og vil neppe ha noe nytt avtaleverk i fanget midt i et regnskapsår, sier han til avisa.

Trine Stensen, administrerende direktør i Bohandlerforeningen, sier på sin side til Klassekampen at de ønsker loven iverksatt så fort som mulig.