DEBATT

Debatt: NAV og EØS-reglene

Norge har feilet

EUs bud nummer 1: Fri bevegelse for menneskene i Europa. Det er egentlig et ganske enkelt konsept.

GRUNNLEGGENDE: Når vi i Norge roter oss opp i komplikasjoner med EU/EØS-retten er det sjelden detaljer i det omfattende regelverket det handler om. Tvert imot handler det ofte om en manglende forståelse for de helt grunnleggende prinsippene, skriver kronikkforfatteren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GRUNNLEGGENDE: Når vi i Norge roter oss opp i komplikasjoner med EU/EØS-retten er det sjelden detaljer i det omfattende regelverket det handler om. Tvert imot handler det ofte om en manglende forståelse for de helt grunnleggende prinsippene, skriver kronikkforfatteren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norge har feilet i forståelsen av EUs bud nummer 1: Fri bevegelse for menneskene i Europa. Det er egentlig et ganske enkelt konsept. Det innebærer at det skal være særdeles gode grunner for at medlemslandene skal kunne legge begrensninger på bevegelsesfriheten til egne eller andre medlemslands borgere. Vi er alle EU/EØS-borgere og har rett til å bevege oss fritt som følge av det.

Det hevdes ofte at EU har et omfattende og komplisert regelverk. Det er selvfølgelig riktig. EU/EØS består av 31 land og 500 millioner innbyggere. Dette kan ikke forvaltes etter mønster av Norge, Liechtenstein eller Vestre Toten.

Men når vi i Norge roter oss opp i komplikasjoner med EU/EØS-retten er det sjelden detaljer i dette omfattende regelverket det handler om. Tvert imot handler det ofte om en manglende forståelse for de helt grunnleggende prinsippene. Resten av regelverket i EU er stort sett avledet av disse grunnprinsippene og svært mange norske rariteter ville vært unngått om det hadde vært en mer utbredt forståelse av det helt grunnleggende.

«Norge bommer gang på gang,» skriver jusprofessor Ingunn Ikdahl på Rett24.no, den 29. oktober. Hun framhever spesielt saker som omhandler kontantstøtte, sykepenger, barnetrygd og foreldrepenger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer