Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Norge har for få tiggere

Vi kan ikke ta imot hele verden, men Norge må vise seg sin nye rolle verdig, som det nye «land of oppurtunity».

 Det trengs ikke mye fantasi til  for å se for seg et scenario der gatene i våre store byer fylles av våre egne landsmenn i desperat jakt på noen kroner for å fylle magen eller betale skolepenger for barna. Foto: Bjørn Ante Angeletaki Røe
Det trengs ikke mye fantasi til for å se for seg et scenario der gatene i våre store byer fylles av våre egne landsmenn i desperat jakt på noen kroner for å fylle magen eller betale skolepenger for barna. Foto: Bjørn Ante Angeletaki Røe Vis mer
Meninger

Tenk deg at du bare kanskje vil få utbetalt lønnen din. Tenk deg at regjeringen idag stoppet sykepenger, arbeidsledighetstrygd, sosialhjelp, uføretrygd og at du samtidig måtte betale for alle større og mindre helsetjenester. Hvor lang tid hadde nordmenn hold ut før de ville gått på gata for å tigge? En måned? Seks måneder? Hvor mange ville ha reist til et rikere land for å leve, eller kanskje bare overleve?

Det trengs ikke mye fantasi til for å se for seg et scenario der gatene i våre store byer fylles av våre egne landsmenn i desperat jakt på noen kroner for å fylle magen eller betale skolepenger for barna.

I mange land i Sør- og Øst-Europa som Hellas, Spania og Romania og svært mange av landene i Afrika, Midtøsten, Asia og Mellom- og Sør-Amerika er dette realiteten.

Det at mange, inkludert politikere og media ser på tiggingen bare som et problem og ikke hva som fører til tiggingen, er et paradoks. At vi som nyter et av verdens beste sosialsystemer kritiserer de som må krype så lavt som å tigge. Tigging er ikke en jobb, det er demoraliserende, status til en tigger er lik null. Det er en skjebne man ikke unner sin verste fiende.

Jeg undres over at ikke våre gater til en hver tid er fylt opp av tiggere fra alle verdens sultne hjørner. Våre strenge innvandringsbarrierer gjør at vi slipper å se så mange av disse irriterende stakkarene som bryter med vår idylliske hverdag. Men allikevel er de der, et fåtall utholdende mennesker fra et eller annet land som nylig er blitt innlemmet i EU og som kun tilbyr sine borgere arbeidsledighet, manglende sosial infrastruktur, korrupsjon og elendighet.

Norge er en honningkrukke for mange, og denne krukken vil tiltrekke seg mange som drømmer om en bedre framtid. Ja, det kan sammenliknes med hvordan nordmenn så på USA for hundre år siden, et sted hvor du kunne skaffe deg muligheten til et bedre liv. Vi er USA i dag og Romania er Norge for hundre år siden.

Norge kan ikke ta imot hele verden, men Norge må vise seg sin nye rolle verdig, som det nye «land of oppurtunity». Norge må ikke være smålig og rasistisk, men raus og åpen. Staten Norge må ta vare på sine små, nye landsmenn: asylbarna. De må gjøre det mulig for folk å kunne arbeide når de kommer hit for å finne arbeid. Dette gjelder også deg og meg, som bør åpne lommeboka neste gang vi går forbi en tigger og kanskje ta en prat om hvorfor de er her. Da vil du nok være glad for at det ikke gjelder deg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media