Norge har ikke lært noe av Utøya

Fremmedhatet er tilbake etter terrorangrepene.

POLITISK: Å plassere terrorhandlingen i en politisk sammenheng er viktig, skriver artikkelforfatteren. Foto: Tore Meek / Scanpix
POLITISK: Å plassere terrorhandlingen i en politisk sammenheng er viktig, skriver artikkelforfatteren. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den norske bloggeren Fjordman har lenge vært en ledestjerne for engasjerte muslimhatere. Etter 22. juli 2011 fikk han et enda bredere gjennombrudd, da det viste seg at han var en av Anders Behring Breiviks fremste kilder til samfunnsanalyse.

I dag sitter Breivik bak lås og slå. Fjordman har derimot mottatt et prestisjetungt stipend på 75 000 kroner fra Fritt Ord for å kunne spre evangeliet sitt i bokform også.

Debatten rundt stipendet har handlet om ytringsfrihet. Som om denne friheten er truet hver gang en blogger med massepublikum ikke får de politiske bokprosjektene sine sponset. Dette er ikke et sært unntak. Snarere er det symptomatisk for hvordan den norske offentligheten har utviklet seg etter terrorhandlingene. Det er en systemfeil her, og den har med selvforståelsen i de skravlende klasser å gjøre. De som tilhører dette sjiktet innehar posisjoner fra hvilke den offentlige samtalen kan behandles som en pikant selskapslek i stedet for en arena der faktiske livsvilkår står på spill; en arena hvor det pågår en evig tautrekking om hvor grensene for det anstendige skal trekkes opp - ikke juridisk, men sosialt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer