- Norge har mistet en av sine største artister noensinne

Nora Brockstedt døde i kveld.

 - EN AV NORGES STØRSTE: Vidar Lønn-Arnesen sier til Dagbladet at Norge har mistet en av sine største artister noensinne. Foto: Mimsy Møller / Samfoto
- EN AV NORGES STØRSTE: Vidar Lønn-Arnesen sier til Dagbladet at Norge har mistet en av sine største artister noensinne. Foto: Mimsy Møller / SamfotoVis mer

(Dagbladet): - Norge har mistet en av sine største artister noensinne, sier Vidar Lønn-Arnesen til Dagbladet om Nora Brockstedt.

Brockstedt sovnet stille inn torsdag kveld på Ullevål sykehus etter kort tids sykeleie. Hun ble 92 år gammel og hadde sine nærmeste rundt seg.

Lønn-Arnesen, kjent for mange gjennom programmer som Da Capo og Norsktoppen, kjente Brockstedt godt etter å samarbeidet med henne i flere programmer.
Utstrålte varme og glede - Det er ikke alle som blir spurt om å synge Prøysen-sanger av Alf Prøysen selv. Nora hadde en stemme som utstrålte varme og glede, samtidig som hun hadde en sjelden evne til å tolke låter og framføre dem på en tydelig måte, legger han til.

Lønn-Arnesen har minner fra da Brockstedt slo igjennom som artist midt på 40-tallet, og lot seg også imponere av Brockstedts personlighet utenfor musikken.

Tok ting på sparket - Hun hadde alltid en god replikk og hadde også mye å fortelle. Hun hadde også evnen til å ta ting på sparket, noe jeg husker fra Store Studio der hun ved en anledning kom rett fra utlandet og leverte som bare det, sier Vidar Lønn-Arnesen til Dagbladet.
Brockstedt debuterte på Chat Noir i 1943. I 1945 platedebuterte hun sammen med Oddvar Sanne, et samarbeid som gikk under navnet «Harmony Duo».

Den folkekjære artisten har vunnet Melodi Grand Prix på norsk jord ikke mindre enn tre ganger, blant annet med låta «Voi voi» i 1960. Den førte Norge til en respektabel bronsemedalje i den internasjonale finalen.

- En levende legende Popkulturekspert og tidligere MGP-general Per Sundnes møtte Brockstedt flere ganger, og minnes ei raus og egen dame.

- Hun var en saltstøtte i norsk musikkliv som starta ut som ei syngedame, og som ble helt sin egen artist etter hvert. Hun var ei superikonisk dame.

 40-TALLET:  Lønn-Arnesen har minner fra da Brockstedt slo igjennom som artist midt på 40-tallet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
40-TALLET: Lønn-Arnesen har minner fra da Brockstedt slo igjennom som artist midt på 40-tallet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Hun var en av de første som steg ut i Eurovision-universet, og leverte alltid. Hun var en levende legende. Hun var jævlig kul, sier Sundnes.

Vidar Lunden produserte i 2008 det som ble Borckstedts siste plate, «Nora for swingende».

- Da vi produserte plata var hun som en slags bestemorfigur for meg. Hun var jo en gamme dame alt den gangen, men det at hun presterte da var helt enestående. Hun pleide å si at hun hadde gode gener. Det er trist å høre at hun går ut av tiden, selv om hun på en annen måte ikke gjør det, sier Lunden til Dagbladet.

- Utrolig trist Artist Inger Lise Rypdal mottar budskapet med sørgmodighet.

- Det er utrolig trist, selvfølgelig. Hun var et fantastisk menneske, inkluderende og livlig. Jeg har aldri jobba med henne, men hun har jo alltid vært der. Hun har definitivt satt spor etter seg.

Programleder og journalist Knut Borge kjente Nora Brockstedt i mange år, og minnes en god bekjent og kollega.

- HUN VAR JÆVLIG KUL: Per Sundnes møtte Brockstedt flere ganger. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
- HUN VAR JÆVLIG KUL: Per Sundnes møtte Brockstedt flere ganger. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

- Hun var en tøffing. Uansett hva utfordringene måtte by på, var hun alltid klar på kort varsel og stilte opp.

- Nå fortjente Nora å få fred. Hun har gitt så mye over så lang tid, at arbeidsdagen var vel brakt til ende. Takk for alt, Nora.
På Twitter skriver kulturminister Thorhild Widvey: «Widvey på Twitter: Nora Brockstedt leverte flott musikk siden debuten i -43 og helt til det siste. En sentral skikkelse i norsk musikkliv, som vil bli savnet.»

SØRGMODIG: Inger Lise Rypdal minnes Brockstedt som et fantastisk menneske. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SØRGMODIG: Inger Lise Rypdal minnes Brockstedt som et fantastisk menneske. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram