DEBATT

Helse-Norge

Norge har sykepleiere i verdensklasse

Måtte det en pandemi til før samfunnet forsto for en viktig profesjon sykepleiere er?

SPESIALKOMPETANSE: Det er en skrikende mangel etter sykepleiere med spesialkompetanse. Faktorer som lønn, arbeidsvilkår og muligheter for etterutdanning må løftes fram, skriver innsenderen. Foto: Vestre Viken HF / NTB Scanpix
SPESIALKOMPETANSE: Det er en skrikende mangel etter sykepleiere med spesialkompetanse. Faktorer som lønn, arbeidsvilkår og muligheter for etterutdanning må løftes fram, skriver innsenderen. Foto: Vestre Viken HF / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Etter utbruddet av coronaviruset i Norge roper plutselig alle etter (flere) sykepleiere, og deres kompetanse. Det er et unisont krav fra både pasienter, helseforetak og politikere. Naturlig nok. Nå blir sykepleiere synlig i samfunnsdebatten. Slik har det ikke alltid vært.

De som forvalter stor makt og innflytelse i helseforetakene, sitter langt fra helsearbeidere som kjenner virkeligheten nært på kroppen. Sykepleiere som daglig ser, og kjenner, konsekvensene av for lav bemanning. Stress og jag. For lite tid og stort tempo. Utbrenthet og utmattelse. De som kjenner den dårlige samvittigheten når det er for lite av det meste. Noe som skyldes at politikken som føres i hovedsak styres av stramme budsjett.

Det resulterer i en «skrivebords-politikk» hvor det ofte kreves at den enkelte helsearbeider må yte mer.

Men får vi bedre helsetjenester i Norge av utbrente sykepleiere? Man risikerer at kompetente fagfolk ramler ut av arbeidslivet. Eller velger seg bort fra yrket.

Pasienter og deres pårørende har en grunnleggende forventning om hjelp. Uansett sykdomsbilde. Det forventes gjerne at sykepleieren har en kur for å lindre eller helbrede. I beste fall går det slik. I verste fall ikke. For ikke å glemme at også sykepleiere kan føle på frykt for å få eksempelvis covid-19. Mange er utsatt grunnet arbeidssituasjonen. Poenget er at det kan være krevende å være hjelper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer