Norge i ny union

Hvordan klarer stortingspresidenten å forsvare sitt syn på norsk EU-medlemskap og EØS opp mot Grunnlovens ånd og bokstav, og folkets vilje?

VIL INN I EU: - Vi har en stortingspresident som er tilhenger av at Norge skal oppgi så å si alt det vi vant i 1814, ved at landet skal inngå i Den Europeiske Union, skriver Olaussen. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
VIL INN I EU: - Vi har en stortingspresident som er tilhenger av at Norge skal oppgi så å si alt det vi vant i 1814, ved at landet skal inngå i Den Europeiske Union, skriver Olaussen. Foto: Erlend Aas / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Stortingspresident Olemic Thommesen (H) skriver vent og vakkert om demokratiets forutsetninger i samband med grunnlovsjubileet. Som leder av Grunnlovsjubileumskomiteen og formelt øverste politiske leder i vårt land er det av betydning hva Thommesen har å bringe til torgs. Han peker på forhold som er viktige forutsetninger for et demokrati: Demokratisk deltakelse, inkludering, tillit til folkestyret og Stortinget, en samlet offentlighet.

Det Thommesen behendig omgår, er vårt forhold til EU. Vi har altså en stortingspresident som er tilhenger av at Norge skal oppgi så å si alt det vi vant i 1814, ved at landet skal inngå i Den Europeiske Union. Hvordan Olemic Thommesen får dette til å henge i hop, er meg en gåte.

Nå ønsker ledere i de toneangivende landene i EU at EU skal utvikles til et United States of Europe (USE) - en forbundsstat - etter tysk modell, der alle strategiske spørsmål, som utenrikspolitikk, forsvar og sikkerhetspolitikk, finanspolitikk, energipolitikk, skal ligge hos de sentrale myndighetene, mens lokalenhetene (statene) kan styre med de «myke» spørsmålene, helse, kultur og skole. At ideen er møtt med betydelig motstand, også i det nylig avholdte EU-valget, er en annen sak. Hvor står Norge i denne debatten?

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Allerede i dag avgir Norge betydelig suverenitet til EU, spesielt via EØS-avtalen. Dette går først og fremst på bekostning av Stortinget, som «vittige tunger» i EU omtaler som en kopimaskin. Statsminister Erna Solberg karakteriserte EØS-avtalen, ifølge Aftenposten 14.1.14 som et «skrekkeksempel» på demokratisk underskudd. EØS er, ifølge statsvitere, mye mer inngripende i norsk suverenitet enn svenskeunionen fra 1814 til 1905. Lenger unna idealene fra 1814 er det nesten ikke mulig å komme - unntatt med fullt medlemskap, sjølsagt. Som Thommesen altså er for.

Mitt spørsmål til Thommesen når vi nå snart er midt i det store jubileumsåret for Grunnloven: Hvordan klarer stortingspresidenten å forsvare sitt syn på norsk EU-medlemskap og EØS opp mot Grunnlovens ånd og bokstav, og folkets vilje? Støtter Thommesen ideen om et Europas Forente Stater - i tråd med sin partifelle Angela Merkel?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.