Norge i ny union

Hvordan klarer stortingspresidenten å forsvare sitt syn på norsk EU-medlemskap og EØS opp mot Grunnlovens ånd og bokstav, og folkets vilje?

VIL INN I EU: - Vi har en stortingspresident som er tilhenger av at Norge skal oppgi så å si alt det vi vant i 1814, ved at landet skal inngå i Den Europeiske Union, skriver Olaussen. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
VIL INN I EU: - Vi har en stortingspresident som er tilhenger av at Norge skal oppgi så å si alt det vi vant i 1814, ved at landet skal inngå i Den Europeiske Union, skriver Olaussen. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Stortingspresident Olemic Thommesen (H) skriver vent og vakkert om demokratiets forutsetninger i samband med grunnlovsjubileet. Som leder av Grunnlovsjubileumskomiteen og formelt øverste politiske leder i vårt land er det av betydning hva Thommesen har å bringe til torgs. Han peker på forhold som er viktige forutsetninger for et demokrati: Demokratisk deltakelse, inkludering, tillit til folkestyret og Stortinget, en samlet offentlighet.

Det Thommesen behendig omgår, er vårt forhold til EU. Vi har altså en stortingspresident som er tilhenger av at Norge skal oppgi så å si alt det vi vant i 1814, ved at landet skal inngå i Den Europeiske Union. Hvordan Olemic Thommesen får dette til å henge i hop, er meg en gåte.

Nå ønsker ledere i de toneangivende landene i EU at EU skal utvikles til et United States of Europe (USE) - en forbundsstat - etter tysk modell, der alle strategiske spørsmål, som utenrikspolitikk, forsvar og sikkerhetspolitikk, finanspolitikk, energipolitikk, skal ligge hos de sentrale myndighetene, mens lokalenhetene (statene) kan styre med de «myke» spørsmålene, helse, kultur og skole. At ideen er møtt med betydelig motstand, også i det nylig avholdte EU-valget, er en annen sak. Hvor står Norge i denne debatten?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer