<strong>KAN BLI HOVEDLAND:</strong> Norge kan få mye oppmerksomhet som hovedland ved verdens største bokmesse. Her fra åpningen av bookmessen i Frankfurt i 2007. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach
KAN BLI HOVEDLAND: Norge kan få mye oppmerksomhet som hovedland ved verdens største bokmesse. Her fra åpningen av bookmessen i Frankfurt i 2007. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach Vis mer

Norge kan bli hovedland på en av verdens største bokmesser

Men regjeringa vil ikke gi full støtte til initiativet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norske forfattere har den siste tida fått mer og mer oppmerksomhet internasjonalt.

Forfattere som Karl Ove Knausgård, Åsne Seierstad og Per Petterson har nylig vært på flere turneer i USA, med stor suksess.

Nå har det statsstøttede og ikke-kommersielle senteret for norsk litteratur i utlandet, NORLA, vært i dialog med kulturdepartementet om å søke om at Norge kan bli hovedgjesteland ved bokmessa i Frankfurt i 2019.

Kulturdepartementet er lunkne Den profilerte bokmessa har hvert år et land som hovedgjest, med en egen paviljong og betydelig profilering.

Til tross for suksessen til norsk litteratur i utlandet er kulturdepartementet lunkne til å støtte planen om å bli hovedgjesteland fullt ut.

Til sammenlikning fikk New Zealand 79 prosent statlig støtte da det var hovedgjest, mens Nederland fikk 87 prosent statlig støtte.

Det reagerer tidligere kulturminister og Ap-politiker Anniken Huitfeldt på.

- Dette er for passivt. Norsk litteratur har i dag svært høy kvalitet, og fortjener politikere som stiller opp. Vi kan ikke la denne muligheten for norsk litteratur gå fra oss, sier Huitfeldt til Dagbladet.

Huitfeldt har sendt spørsmål både til kulturministeren og utenriksministeren om saken.

- 10 000 journalister fra 100 land er til stede i Frankfurt. Både kulturministeren og utenriksministeren burde se på bokmessa som en mulighet for norsk litteratur og Norgesprofilering, sier hun.

NORLA ønsker spleiselag Direktør i NORLA, Margit Walsø, sier de har en god dialog med kulturdepartementet.  

- Svaret fra kulturministeren sier at en substansiell del av finansieringa må være privat. Jeg ser det som naturlig at dette er et spleiselag med offentlige og private midler, sier hun.  

10,5 millioner kroner er allerede på plass, gjennom Forleggerforeninga, de tre forfatterorganisasjonene, Fritt Ord og Sparebankstiftelsen.  Nå håper Walsø at staten gjør muligheten til en storsatsing.

- Norges søknad kan være basert på at de private står for 40 prosent, og at staten står for 60 prosent. Det er en stor privat andel hvis man sammenlikner det med andre hovedgjesteland, sier hun. 

Stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt (Ap) reagerer på at regjeringen ikke støtter at Norge kan bli hovedgjesteland ved bokmessa i Frankfurt i 2019. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
Stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt (Ap) reagerer på at regjeringen ikke støtter at Norge kan bli hovedgjesteland ved bokmessa i Frankfurt i 2019. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Hun forteller at NORLA har en god dialog med bokmessa i Frankfurt, og at messa venter på en søknad fra Norge.

- Man trenger forberedelsestid Indonesia skal være hovedgjesteland ved messa i 2015, Nederland i 2016, Frankrike i 2017 og Georgia i 2018. Walsø mener at Norge trenger minst tre års forberedelsestid for å bli hovedland, og at en søknad derfor må sendes inn så fort som mulig.

Walsø spår at en slik deltakelse vil lønne seg.

- Både Island og New Zealand melder om stor økning i turisme det året de var gjesteland, og man ser også en stor økning i hvor mange bøker og forfattere som blir oversatt til andre språk, sier hun.

- Som en OL-søknad I norsk bokbransje krysser man nå fingrene for at Norge vil bli hovedland i Frankfurt i 2019.

- Det vil være svært viktig for profileringen av norsk litteratur internasjonalt, og vil vise mangfoldet og gi stor medieoppmerksomhet. Vi støtter absolutt prosessen med å bli hovedland, sier Åsfrid Hegdal, leder for Cappelen Damm Agency. 

Informasjonssjef i Gyldendal, Bjarne Buset, mener at det er et godt tidspunkt å søke om å bli hovedland, nå som norske forfattere er i vinden internasjonalt.

- Det er en rungende enighet i bransjen om at dette bør vi klare å få til. Det blir litt som en OL-søknad, som hele bransjen vil satse på. Denne messen er et viktig utstillingsvindu, sier Buset som også er styremedlem i NORLA.

Dagbladet har vært i kontakt med Thorhild Widvey og kulturdepartementet, som ikke ønsker å kommentere saken utover svarbrevet de har sendt til Anniken Huitfeldt. I brevet står det at saken for tiden er til behandling.

Kulturminister Thorhild Widvey vil ikke kommentere saken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Kulturminister Thorhild Widvey vil ikke kommentere saken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer