KOMMENTARER

Norge kan havne i afghansk minefelt

Donald Trump undertegnet avtalen med Taliban for å få trukket amerikanske soldater ut av Afghanistan før USA-valgene i november. Men det er høyst usikkert om han lykkes og enda mer tvilsomt om fredsforhandlingene fører til fred.

SO FAR SO GOOD: USAs Afghanistan-utsending Zalmay Khalilzad og talibanleder mulla Abdul Ghani Baradar tar hverandre i handa etter vellykkede forhandlinger i Doha. Foto: Hussein Sayed/AP/NTB Scanpix
SO FAR SO GOOD: USAs Afghanistan-utsending Zalmay Khalilzad og talibanleder mulla Abdul Ghani Baradar tar hverandre i handa etter vellykkede forhandlinger i Doha. Foto: Hussein Sayed/AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag undertegnet representanter for USA og den afghanske Taliban-bevegelsen en «avtale for å bringe fred» i Qatars hovedstad Doha. I Afghanistans hovedstad Kabul satt Afghanistans president Ashraf Ghani, NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs forsvarsminister Mark Esper og fulgte med på seremonien via tv-skjermen. For dette er en avtale den afghanske regjeringen ikke har hatt noe særlig med.

Neste tirsdag skal det etter planen settes i gang intra-afghanske forhandlinger mellom myndighetene og Taliban, trolig i Norge ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

Avtalen i Doha mellom de to fiendene er oppsiktsvekkende, ikke minst fordi USA tidligere har omtalt Taliban som ei islamistgruppe «innsmurt i amerikansk blod». Men Donald Trump trenger en suksess før presidentvalget til høsten. I 2016 gikk han til valg på å trekke de amerikanske soldatene ut av Afghanistan. I stedet har antallet soldater økt med rundt 4000 siden Barack Obamas siste tid som president. Det er rundt 13 000 USA-soldater i Afghanistan nå. Ifølge avtalen skal dette tallet ned til 8600 i løpet av 135 dager. Det er i god tid før amerikanerne går til valgurnene i begynnelsen av november.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer