DEBATT

Norge kan ikke bestille flere fly

Kostnadene på de nye kampflyene har vært en tikkende bombe i flere år.

BLIR DYRERE: De nye kampflyene F-22 (bak) og F-35 har påført Forsvaret en ekstraregning på 16 milliarder kroner sammenliknet med hva som var vedtatt i 2012. Her er flyene fotografert på Ørlandet under den første fellestreningen i fjor. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix
BLIR DYRERE: De nye kampflyene F-22 (bak) og F-35 har påført Forsvaret en ekstraregning på 16 milliarder kroner sammenliknet med hva som var vedtatt i 2012. Her er flyene fotografert på Ørlandet under den første fellestreningen i fjor. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Kostnadene på de nye kampflyene har vært en tikkende bombe i flere år. Nå viser det seg, slik SV lenge har advart om, at flyene blir langt dyrere enn det vi ble forespeilet. Nå må vi trekke i nødbremsen. Norge kan ikke bestille flere fly.

De siste dagene har Bergens Tidende kjørt en rekke saker om hvordan kampflykjøpet har vokst ut av alle proporsjoner. Selve kjøpet er blitt 16 milliarder kroner dyrere sammenliknet med hva som var vedtatt i 2012. Kostnadene har økt til flybasen på Ørland, og til større og flere hangarer. Luftvern, som i liten grad var et tema da kjøpet ble vedtatt, vil komme på 11 milliarder, på toppen av det allerede vedtatte kjøpet.

Kjøpet av F-35-flyene er den største enkeltinvesteringen Norge har gjort. Selvfølgelig vil det også være usikkerhet og uforutsigbarhet knyttet til et så stort kjøp. Derfor vedtok Stortinget en såkalt usikkerhetsavsetning da kjøpet ble vedtatt. Det vil si en pott penger på toppen av flykjøpet som ville kunne brukes i tilfelle det trengtes – men bare hvis det ble nødvendig. Men det ble ikke spesifisert hvor disse pengene skulle komme fra hvis de ble brukt, bare at det måtte være fra Forsvarets egne budsjetter. Slik BT har vist, hersker det nå stor tvil om regjeringen fremdeles styrer etter det vedtatte målet. Det er alvorlig. Av flere grunner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer