KLIMAENDRINGENE ER HER: Tørken og ekstremvarmen denne sommeren burde bekymre oss alle, også regjeringen, skriver Lars Haltbrekken fra SV. Bildet er fra en skogbrann ved Frysjøen i forrige uke. Foto: Skogbrannhelikopteret / NTB Scanpix
KLIMAENDRINGENE ER HER: Tørken og ekstremvarmen denne sommeren burde bekymre oss alle, også regjeringen, skriver Lars Haltbrekken fra SV. Bildet er fra en skogbrann ved Frysjøen i forrige uke. Foto: Skogbrannhelikopteret / NTB ScanpixVis mer

Klima:

Norge kan ikke lenger bare stole på at andre gjør jobben for oss

Regjeringen er handlingslammet i klimakampen.

Meninger

Tørken og ekstremvarmen denne sommeren burde bekymre oss alle, også regjeringen. Våre utslipp er med på å skape temperaturendringer i hele verden, der varmerekorder settes på løpende bånd. Klimaendringene er her. Men hvor er regjeringen?

Lars Haltbrekken
Lars Haltbrekken Vis mer

Den står handlingslammet i kampen mot klimaendringene. I stedet for nye utslippskutt legger regjeringen til rette for nye utslippsøkninger. Nylig vedtok de å utvide produksjonen på Snorrefeltet og fikk stortingsflertallets velsignelse til å bygge ut Johan Castberg-feltet i Barentshavet. Disse utbyggingene alene vil øke norske CO₂-utslipp med 380.000 tonn, som tilsvarer årlige utslippet fra over 150.000 privatbiler.

Så hva gjør regjeringen for å kutte utslipp? I vår behandlet Stortinget regjeringens klimamelding, Den var blottet for nye forslag til hvordan Norge kan kutte sine utslipp. Miljøpartiet Venstre og klima- og miljøminister Ola Elvestuen kunne trukket meldingen og fremmet forslag som faktisk kuttet utslippene. Det gjorde de ikke. Og de stemmer mot nesten alle forslag i Stortinget om kutt i norske utslipp.

De kunne sikret flertall for forslag som sikrer at kollektivtransporten går over til nullutslipp, som fjerner en million tonn CO₂ fra gasskraftverket til Equinor på Melkøya eller forslag som fjerner fossil varmeenergi i industrien. Det gjorde de ikke. Det vi ser er en regjering som er totalt handlingslammet.

I EU går diskusjonen for fullt om nye utslippskutt. I Sverige satte regjeringen nylig ned et utvalg som skal se på hvordan man kan begynne å «støvsuge» atmosfæren for CO₂. I Norge er det ingen tilsvarende ambisjoner fra regjeringen.

I elbilpolitikken har Norge tidligere vist vei. Vi har gjort det lønnsomt å kjøpe elbil. Stadig flere land ser til Norge for å lære. Nå må vi gå videre. For eksempel kan Norge bli ledende på utslippskutt i skipstrafikken. Gjennom satsingen på el-ferjer har vi vist at man kan kutte utslipp fra skipsfarten.

Nå må vi gå løs på turisttrafikken. Cruisetrafikken alene har et forbruk på 170 millioner tonn drivstoff bare i norske farvann. Her kan Norge gjennom tøffe krav til rederiene og tilrettelegging for landstrøm ved kai, sørge for store utslippskutt.

I vår fikk SV gjennomslag for at cruisebåter skal seile utslippsfritt i våre verdensarvfjorder. Vi ønsket at det skulle skje fra 2023, men regjeringspartiene utsatte innføringen til 2026. Kravet bør utvides til flere fjorder raskt, slik at cruisebåtene som bygges nå tar høyde for disse kravene. Stiller vi utslippskrav til cruisebåtene, vil de måtte ta i bruk mer effektive motorer, og da vil kostnadene ved å innføre landstrøm også synke.

Vi håper fortsatt at Venstres inntreden i regjeringen en dag kan gi noen nye utslippskutt. Norge kan ikke lenger bare stole på at andre gjør jobben for oss.

Derfor vil SV invitere Venstre og de andre regjeringspartiene med på en klimadugnad. Til høsten vil vi ta initiativ til at Stortinget samler seg om et nytt klimaforlik med nye kutt i norske utslipp og setter mål om å halvere utslippene innen 2030.

Da vil vi bli en spydspiss i arbeidet mot de globale klimaendringene som vi har fått en ubehagelig forsmak på denne sommeren.