Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Saudi Arabia

Norge kan ikke sitte stille lenger

Regjeringen må reagere når et lands regime tråkker over lik for å hindre ytringsfrihet. Og den må spørre seg selv: Hvorfor skal vi egentlig selge krigsmateriell til Saudi-Arabia?

TA STANDPUNKT: Også den norske regjeringen må ta et klart standpunkt mot det som ser ut til å være en avretting av en regimekritiker, skriver innsenderen. Det holdes fortsatt demonstrasjoner utenfor Saudi-Arabias konsulat i Istanbul etter drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi 2. oktober. Foto: AFP / NTB Scanpix
TA STANDPUNKT: Også den norske regjeringen må ta et klart standpunkt mot det som ser ut til å være en avretting av en regimekritiker, skriver innsenderen. Det holdes fortsatt demonstrasjoner utenfor Saudi-Arabias konsulat i Istanbul etter drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi 2. oktober. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyskland har stanset all eksport av krigsmateriell til Saudi-Arabia etter drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi. De krever en troverdig forklaring på hva som skjedde ved deres konsulat i Tyrkia. Også den norske regjeringen må ta et klart standpunkt mot det som ser ut til å være en avretting av en regimekritiker.

Embla Regine Mathisen.
Embla Regine Mathisen. Vis mer

Denne hendelsen er en av mange eksempler som viser at det er på høy tid at Norge tar enda tydeligere avstand fra regimet. Det er en grotesk sak, men enestående bare i det at den har fått så mye oppmerksomhet. Fra før er det kjent at kronprins Mohammed bin Salman styrer landet med jernhånd og forfølger, fengsler og avretter menneskerettighetsaktivister og regimekritikere.

I 2017 solgte Norge krigsmateriell til Saudi-Arabia for over 41,5 million kroner. Gjennom dette er Norge med på å styrke den militære kapasiteten og legitimere voldsbruken til et regime som tråkker over lik for å hindre ytringsfrihet, og som dreper sivilbefolkningen i Jemen. Og det gjør vi i økende grad, både til Saudi-Arabia og andre autoritære regimer. Faktisk gikk hele 30 prosent av den norske eksporten av krigsmateriell til diktaturer i 2017.

Bare gjennom å stanse salget av krigsmateriell kan vi ta tilstrekkelig avstand fra slike regimers handlinger, og virkelig slutte å legitimere den urettmessige maktbruken mot sivile. Det at Norge ennå ikke har gjort det, vitner om at vårt regelverk for eksportkontroll fungerer dårlig og at det ikke legges nok vekt på menneskerettigheter.

Tyskland har altså raskt snudd problemstillingen på hodet, og spør i stedet hvilke grunner de har for å eksportere til Saudi-Arabia. De tar et selvstendig og sterkt standpunkt, uavhengig av allianser og interesser.

Regjeringen vår må stille seg det samme spørsmålet: Hvorfor skal vi i Norge tjene penger på undertrykking og krig?

Flere parti på Stortinget ønsker stans i eksporten. Høyre, Frp, Senterpartiet og Arbeiderpartiet har enda ikke uttalt seg. De må komme på banen og vise at de ikke bare bryr seg om menneskerettigheter i fine taler, men også trå til når det gjelder. De har sittet stille mens tusener har blitt drept og millioner sulter i Jemen, mens kvinner har blitt arrestert for å kjempe for sine rettigheter og mens Saudi-Arabia har henrettet hundrevis. Nå kan de ikke sitte stille lengre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!