Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Norge kastes inn i det ukjente

Avstanden mellom de drakoniske tiltakene regjeringen innfører, og kommunikasjonen fra øverste hold fram til nå, er vanskelig å forstå.

Oslo 20200311. 
Pressekonferanse med statsminister Erna Solberg i forbindelse med Trine Skei Grandes (V) avgang.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Oslo 20200311. Pressekonferanse med statsminister Erna Solberg i forbindelse med Trine Skei Grandes (V) avgang. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Vi går inn i en hard, ny hverdag. Den enorme bredden av tiltakene som nå settes inn for å begrense smittespredningen av coronaviruset, sier alt om hvor alvorlig situasjonen er.

Det er like greit å gjenta de viktigste: Ingen vanlig innreise fra land utenfor Norden. Norske borgere som kommer inn settes i karantene i 14 dager, utenlandske borgere vil bli forsøkt returnert. Alle innenlands reiser frarådes dersom de ikke er strengt nødvendige. Alle barnehager, skoler og utdanningsinstitusjoner stenges. Alle som kan skal jobbe hjemmefra, Barer og serveringssteder stenges med mindre gjestene kan holde en meters avstand fra hverandre. Alle frisører og andre servicetilbud med nærkontakt stenges. Alle fritidsarrangementer forbys. Vi skal ikke røre hverandre.

Det norske samfunnet innskrenkes nå til å utspille seg innenfor grensene av kjernefamilien. Det er nesten ikke til å tro, og samtidig det eneste rette.

REDDET: Helseminister Bent Høie var på vakt, da Erna Solberg holdt på å håndhilse med direktør i FHI, Camilla Stoltenberg. Reporter: Christian Wehus. Video: NTB Scanpix. Vis mer

Avstanden mellom disse drakoniske tiltakene og håndteringen og kommunikasjonen fra øverste politiske myndigheter fram til nå, er vanskelig å forstå.

Erna Solberg åpnet pressekonferansen i dag med å slå fast at vi nå er i en «ny fase» av sykdommen, fordi smitten nå pågikk mellom mennesker i Norge - ikke bare fra personer som har kommet fra utlandet.

Fasen er ikke ny. Akkurat det samme sa helseminister Bent Høie tirsdag ettermiddag - med samme begrunnelse.

Det er ukontrollert smittespredning i befolkningen, og dermed uvisst hvor mange som faktisk er smittet, bekreftet direktør ved Folkehelseinstituttet (FHI) Camilla Stoltenberg på samme pressekonferanse i dag. Denne ukontrollerte smitten var allerede fastslått tirsdag.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Stoltenberg sier samtidig at FHI er usikre på om tiltakene som nå settes inn skjer for tidlig, eller for seint - altså om de ekstreme tiltakene som settes inn nå vil ha effekt eller ikke. Avveiningen mellom å praktisk talt stenge ned samfunnet, og opprettholde aktivitet, finne smitten og begrense den, er forståelig.

Men at den i en tidligere fase ikke ble fulgt av en langt tydeligere kommunikasjon - helt opp til statsministernivå - for å unngå smittespredning, er det all grunn til å være kritisk til.

I helga trosset tusenvis advarslene og dro på fylla i Holmenkollen. Det er et eksempel på opptreden man kunne unngått, hvis håndteringen var tydeligere og beskjedene klarere fra høyeste hold.

Coronaviruset er svært smittsomt. Selv om det vil være ufarlig for de aller fleste, vil de som trenger behandling kunne være i livsfare og antallet utgjøre en enorm belastning. Det har potensiale til å presse helsevesenet helt til bristepunktet. Derfor er det avgjørende å utsette smitteutbredelsen slik at helsevesenet klarer å ta unna pasientstrømmen. Det vil avgjøre vår mulighet til å redde liv.

Når myndighetene nå endelig kommer skikkelig på banen, er det viktig at vi følger restriksjonene. Myndighetene må også sørge for at tiltakene blir fulgt, slik at de får effekt. Informasjonen må komme ofte, tydelig og den må gjentas. Det er bare å stålsette seg. FHI tror toppen i coronaepidemien vil komme mellom mai og oktober. Dette blir en annerledes sommer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!