FAMILIE: I år er tema for Pride «familie». Organisasjoner som Skeiv Verden og Selvhjelp for innvandrere og flyktninger har tatt opp temaet om skeiv familiegjenforening lenge. Selv om vi har hevet stemmene våre, har vi dessverre ikke blitt hørt, skriver artikkelforfatteren. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
FAMILIE: I år er tema for Pride «familie». Organisasjoner som Skeiv Verden og Selvhjelp for innvandrere og flyktninger har tatt opp temaet om skeiv familiegjenforening lenge. Selv om vi har hevet stemmene våre, har vi dessverre ikke blitt hørt, skriver artikkelforfatteren. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Pride 2018:

Norge legger andre lands diskriminerende lovverk til grunn når homofile søker familiegjenforening

Hvem er din familie?

Meninger

De aller fleste flyktninger og asylsøkere som kommer til Norge og som innvilges beskyttelse, kommer fra land som forbyr likekjønnede ekteskap. I noen av landene risikerer man dessuten dødsstraff for homofili.

Nina Bahar. Foto: Victoria Stewart
Nina Bahar. Foto: Victoria Stewart Vis mer

Likevel kreves det at man skal dokumentere sitt samliv for å bli familiegjenforent. Det betyr at hvis man ikke hadde like rettigheter som skeiv i hjemlandet, får man det heller ikke i Norge.

Du som nå skal markere din første eller andre Pride i Norge, som skeiv asylsøker har du kanskje etterlatt din elskede i et land hvor homofili er forbudt. Før du kom, ødela du alle bevis på at dere hadde vært noe, som kunne tyde på at dere var familie. I mange år har du passet på å slette alle tekstmeldingene med hjerte-emojis.

Dere var heller aldri så dumme at dere tok bilder sammen, og du vet akkurat hvordan man gir en øm og kjærlig klem uten at det er synlig, i tilfelle noen skulle komme til å legge merke til at dere klemmer.

Nå som du er i Norge, trenger du ikke å være redd for å bli oppfattet som skeiv av myndighetene. Istedenfor skal du nå bekymre deg for hvordan du skal overbevise myndighetene om at dere har vært sammen, for å kunne søke om familiegjenforening. Er deres kjærlighet en familierelasjon? Hvordan skal du dokumentere det?

Ifølge utlendingsmyndighetene er dokumentasjon: Felles barn, ekteskap eller to års samboerskap. Dette er selvsagt ikke noe du har. På denne måten legger Norge andre lands diskriminerende lovverk til grunn. Fordi landet du har kommet fra ikke tillater skeiv familieetablering, anerkjenner heller ikke Norge deres familierelasjon.

I år er tema for Pride «familie». Organisasjoner som Skeiv Verden og Selvhjelp for innvandrere og flyktninger har tatt opp temaet om skeiv familiegjenforening før du satt bena dine på norsk jord. Selv om vi har hevet stemmene våre, har vi dessverre ikke blitt hørt. Vi som kjemper, vet at strukturene er seige. Det holder ikke å rope høyt bare én, to eller tre ganger.

Vi vet også at Pride ikke bare er glitter: Det er politikk, det er opprør mot strukturene som holder deg nede, mot strukturene som forteller deg at du ikke har tilgang på det som er selvfølgeligheter for mange andre.

Vi er mange som nå skal markere Pride for at myndighetene skal anerkjenne din familierelasjon. Vi skal kjempe for at Norge, også når det gjelder familiegjenforening, skal følge sin egen diskrimineringslov, som slår fast at indirekte diskriminering på grunnlag av seksuell orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk – slik du blir utsatt for – er forbudt.

Siden du blir frarøvet din rett til familieliv, vil vi være din familie. Vi skal stille opp og gi beskjed om at en felles ekteskapslov ikke er god nok, når du og andre som har levd på flukt ikke får dra nytte av den. Det å gifte seg er langt fra den viktigste kampen for alle, men for noen er veien til trygghet, beskyttelse og familieliv gjennom ekteskapet.

Du skal vite at under Pride skal vi glitre med opprør og motstand, ikke for at vi skal passe inn i heteronormen, men for at vår forskjellighet skal omfavnes og likestilles både juridisk, sosialt og politisk.

God Pride!