Norge lider av spesialistmangel

De nærmeste årene vil vi mangle 60 kreftleger, noe som kan få alvorlige konsekvenser for pasientene.

MANGLER PLASS: «I 2013 stod 364 nyutdannede leger uten turnusplass. Uten turnustjeneste kommer ikke disse legene videre. Årene som går til spille i påvente av turnus fører til at fremtidige spesialistårsverk fordufter», skriver artikkelforfatterne. Foto: NTB Scanpix
MANGLER PLASS: «I 2013 stod 364 nyutdannede leger uten turnusplass. Uten turnustjeneste kommer ikke disse legene videre. Årene som går til spille i påvente av turnus fører til at fremtidige spesialistårsverk fordufter», skriver artikkelforfatterne. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi trenger legespesialister. Behovet er faktisk så stort at Norge henter stadig flere spesialister fra utlandet. Men til tross for en utpreget import, er mangelen i ferd med å bli prekær. Bare innen onkologi vil vi de nærmeste årene mangle 60 kreftleger, noe som kan få alvorlige konsekvenser for pasientene. Mangelen på kreftleger er likevel bare toppen av isfjellet. Legeforeningens beregninger viser at tilgangen på spesialister vil være for liten i samtlige spesialiteter innen 2030.

Den første, obligatoriske delen av spesialistutdanningen er turnustjenesten. Og det er her problemet starter. I 2013 stod 364 nyutdannede leger uten turnusplass. Uten turnustjeneste kommer ikke disse legene videre. Årene som går til spille i påvente av turnus fører til at fremtidige spesialistårsverk fordufter. Legeforeningen har derfor foreslått å øke antallet turnusstillinger med to prosent årlig, altså 18 stillinger per år. Det vil hjelpe noe. Helsedirektoratet går i sin siste rapport inn for å redusere antall stillinger fra 950 til 800. Det er åpenbart at antall turnusplasser og stillinger for leger i spesialisering ikke er dimensjonert i forhold til hverandre, eller det store spesialistbehovet Norge vil ha i fremtiden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer