Norge må dele byrden

Ingress

Meninger

På tampen av sin tid med regjeringsmakt vil de rødgrønne gi 1000 kvoteflyktninger fra Syria opphold i Norge. Nyheten har fått en blandet mottakelse blant partene i Nydalen som sonderer mulighetene for en borgerlig koalisjonsregjering. Enkelte mistenker den utgående regjeringen for å bruke flyktningene i et politisk spill. Den konspiratoriske planen skal være å legge snublesteiner i veien for de fire borgerlige forhandlingspartnerne som har et mildt sagt ulikt syn på innvandrings- og asylpolitikk.

Det må imidlertid være mulig å legge spillteoriene til side et øyeblikk og heve blikket mot verden utenfor Norge. Da vil man måtte ta inn over seg at flyktningkatastrofen i Syria blir større for hver dag. Over to millioner syrere har nå flyktet fra hjemlandet på grunn av borgerkrigen. 97 prosent av flyktningene bor under ekstremt kummerlige forhold i nabolandene Tyrkia, Libanon og Jordan. Der er systemet i ferd med å knekke sammen under presset. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) sier at hvis ikke andre land nå bidrar med å avlaste trykket, vil ikke Syrias naboland klare å gjøre sin del av jobben.

Europeiske land bør dele på denne byrden. Blant EU-land er det Tyskland og Sverige som har tatt imot flest syrere. I 2012 og 2013 har 14700 syrere fått asyl i Sverige. I samme tidsrom har 600 syrere fått opphold i Norge, bare to av dem som kvoteflyktninger, ifølge tall NTB har innhentet. Derfor er det på høy tid at Norge innfører en tilleggskvote for syrere. De totale utgiftene for å hente hit 1000 syriske flyktninger som er anerkjent av FN og som oppholder seg i Libanon og Jordan, er anslått til omtrent 770 millioner kroner. Saken må godkjennes av det nye Stortinget.

Norge har råd til å bistå i en nødssituasjon som verden knapt har sett maken til. De strukturelle forholdene her hjemme må legges bedre til rette for at vi kan påta oss dette ansvaret. Gjennomstrømningen fra asylmottak til bosted må gå langt raskere enn i dag. Det fordrer at lokalsamfunn og kommunepolitikere slutter å vegre seg mot å bosette flyktninger som har fått opphold i Norge. Integreringsansvaret påhviler oss alle.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.