Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Regnskog:

Norge må feie for egen dør

Det er et paradoks at Norge gir tre milliarder kroner i året til bevaring av regnskog, samtidig som vi importerer varer som ødelegger den samme skogen.

Amazonas brenner: Den enorme etterspørselen etter soya gjør at produksjonen flyttes inn i stadig nye områder i regnskogen. Regjeringens ambisjoner om å femdoble oppdrettsnæringen til havs vil øke presset på regnskogen dramatisk , skriver artikkelforfatteren. Foto: Espen Røst
Amazonas brenner: Den enorme etterspørselen etter soya gjør at produksjonen flyttes inn i stadig nye områder i regnskogen. Regjeringens ambisjoner om å femdoble oppdrettsnæringen til havs vil øke presset på regnskogen dramatisk , skriver artikkelforfatteren. Foto: Espen Røst Vis mer
Meninger

Denne uken arrangeres verdens største regnskogskonferanse i Oslo. Norge er en pådriver i arbeidet for regnskogbevaring og har vært raus med økonomiske bidrag. Samtidig har vi gjort lite for å rydde opp hjemme. For å oppnå enda mer bør Erna Solberg ta initiativ til å bremse forbruk som bidrar til regnskogsrasering. Det gjelder særlig to varer: palmeolje og soya.

En vare som palmeoljediesel subsidierer vi til og med, med over én milliard kroner i 2017. Regjeringen må rydde opp.

Foto: Regnskogfondet
Foto: Regnskogfondet Vis mer

Forbruket av palmeolje i mat gikk kraftig ned da forbrukere krevde palmeoljefrie varer. Nå øker det dramatisk igjen, fordi palmeolje blandes inn i diesel.

Også soyaimporten til Norge har eksplodert det siste tiåret, fordi stadig mer soya brukes til fôr til oppdrettslaks. Den enorme etterspørselen etter soya gjør at produksjonen flyttes inn i stadig nye skogsområder. Regjeringens ambisjoner om å femdoble oppdrettsnæringen vil øke presset på regnskogen dramatisk. Regjeringen må sørge for bruk av bærekraftig protein i fiske- og dyrefôr, og at forbruket av soya reduseres.

Offentlig sektor kjøper inn varer og tjenester for omtrent 500 milliarder kroner hvert år. Regjeringen jobber nå med en stortingsmelding om offentlige innkjøp og bør i den sikre at kjøpene ikke bidrar til avskoging. Dersom denne meldingen ikke tar grep for å sikre avskogingsfrie innkjøp, undergraver Norge sin egen regnskogsatsing.

Mange bedrifter ønsker ikke å bruke varer som ødelegger regnskog, men mister konkurransefortrinn til andre som ikke stiller tilsvarende krav. Norge bør støtte bedrifter som aktivt arbeider mot avskoging ved å kjøpe deres varer, og ikke fra de som bidrar til regnskogsødeleggelse.

Norge er verdensledende gjennom milliardene vi gir til regnskogbevaring, men regnskog ødelegges fremdeles i et alarmerende tempo. Vi er langt unna FNs mål om å stanse avskoging innen 2020. Derfor behøves nye initiativ. EU diskuterer nå en handlingsplan mot avskoging, og norske tiltak kan vise vei.

For å lykkes, kreves innsats fra flere departementer. Derfor bør Erna Solberg på banen. Etter at hun har åpnet den store regnskogkonferansen må nye ideer følges opp med ny handling. Det er på tide å feie for egen dør, og føre en samstemt regnskogspolitikk.