Norge må hjelpe verden i sikkerhet

Neste år er verdens siste sjanse til å holde seg innenfor togradersmålet.

KAN SPILLE EN LEDERROLLE:   Jeg har jobbet i 130 av verdens land, og vet ikke om noe land som overgår Norge i forpliktelsen til bærekraftig utvikling, global rettferdighet, god styring og forpliktelse til å bruke vitenskap og teknologi for offentlig velstand, skriver Jeffrey Sachs, som for tiden er på besøk i Norge.  Foto: David Boily / AFP / NTB Scanpix
KAN SPILLE EN LEDERROLLE: Jeg har jobbet i 130 av verdens land, og vet ikke om noe land som overgår Norge i forpliktelsen til bærekraftig utvikling, global rettferdighet, god styring og forpliktelse til å bruke vitenskap og teknologi for offentlig velstand, skriver Jeffrey Sachs, som for tiden er på besøk i Norge. Foto: David Boily / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norge har en unik posisjon i den globale energi- og klimadebatten. På den ene siden har Norge blant de laveste CO2 utslippene i verden, i forhold til nasjonal inntekt sammenlignet med andre utviklede land, og landet nærmer seg en nær nullkarbonøkonomi.

På den andre siden er Norge en global makt hva gjelder hydrokarbonproduksjon. Med bena i begge verdener - fornybar energi og fossile brensler — har Norge en stilling, global troverdighet og innsikt i politikkutforming som gjør landet i stand til å bidra med å bryte stillstanden som har vart i to tiår på global handling når det gjelder klimaendringer.

Den globale situasjonen når det gjelder politikkutforming på klima er full av farer. Verden slipper årlig ut 36 milliarder tonn CO2 fra bruk av fossile brensler, og utslippene er økende.

Alle scenarier fra det internasjonale energibyrået, det amerikanske energiinformasjonsbyrået, de store oljeselskapene og FNs klimapanel (IPCC) er enige om at business-as-usual betyr global oppvarming på fire til seks grader celsius mot slutten av århundret målt i forhold til pre-industrielt nivå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer