DØMT: Forrige uke ble Teodora del Carmen Vásques dømt til 30 års fengsel i El Salvador for abort, etter å ha blitt banket opp og mishandlet høygravid. Her ankommer hun rettsbygningen i hovedstaden San Salvador. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
DØMT: Forrige uke ble Teodora del Carmen Vásques dømt til 30 års fengsel i El Salvador for abort, etter å ha blitt banket opp og mishandlet høygravid. Her ankommer hun rettsbygningen i hovedstaden San Salvador. Foto: REUTERS / NTB ScanpixVis mer

Abort:

Norge må presse El Salvador for ny abortlov

I dag demonstrere flere politiske partier og organisasjoner foran Utenriksdepartementet.

Meninger

Tenk deg at du blir utsatt for en voldtekt som resulterer i at du blir gravid. Mot slutten av graviditeten blir du mishandlet på åpen gate, mange harde slag i magen. Noen dager senere får du smerter og oppdager blødninger. Du ringer nødetaten for å få hjelp og kort deretter besvimer du. Når du våkner ligger du fastlenket i sykehussengen. Du er nå anklaget for å drept ditt barn.

Dette er historien til Teodora del Carmen Vásques, som nå må sone sin 30 års lange fengselsstraff i et av verdens verste land for kvinner.

Onsdag forrige uke tapte hun ankesaken etter å ha sonet 10 år i fengsel. Dette var en skuffende beskjed til alle som verden rundt har fulgt saken og engasjert seg i emnetagger som #IamListening, #JusticiaParaTeodora og #FreeTeodora.

Den var ikke minst skuffende for hennes familie som i alle år har kjempet for rettferdighet og hennes frihet. Kvinnesaks- og menneskerettighetsorganisasjoner i El Salvador var tilstede under rettssaken og demonstrerte utenfor rettsbygningen.

I dag klokken 17.45 skal flere politiske partier og organisasjoner demonstrere foran Utenriksdepartementet. Kravet er tydelig: Den norske regjeringen må sette et større press på El Salvadors myndigheter og en ny abortlovgivning må på plass.

Verden har lenge hatt stor respekt for Norge og vi blir ansett som et foregangseksempel når det gjelder likestilling og menneskerettigheter. Både hos FNs befolkningsfond og FNs menneskerettighetsråd har Norge tatt opp abort, helse og reproduktive rettigheter i El Salvador.

Et nytt lovforslag ble lagt fram i 2016 av blant annet Federación Democrática Internacional de mujeres (FDIM). Forslaget innebærer at abort blir tillatt ved voldtekt, når offeret er mindreårige eller når personen er utsatt for menneskehandel, når fosteret ikke er levedyktig eller når kvinnens liv eller helse er i fare.

Nå må den norske regjeringen bruke den stemmen og den makten de allerede har for å øke presset på salvadoranske myndigheter. Norge må bruke sin innflytelse og øke presset for et endelig vedtak av lovendringen. Deretter må det sørges for at lovendringen implementeres raskest mulig.

Historien til Teodora har blitt et internasjonalt symbol som setter søkelyset på situasjonen i landet. Likevel er ikke hennes historie enestående. Minst 27 kvinner sitter nå fengslet for «mord under skjerpende omstendigheter». Den eneste feilen disse kvinnene har gjort, er å bli født som kvinner. Mange lever i frykt for å oppsøke hjelp fra helsepersonell når de opplever komplikasjoner under graviditeten.

Dette er et resultat av et samfunn som gjennomsyres av patriarkalske strukturer og hvor den katolske kirken har lykkes med sine strategiske kampanjer mot abort. De religiøse kreftene er et hinder for at kvinner får sine grunnleggende menneskerettigheter oppfylt.

Flere land i Latin-Amerika preges av et umenneskelig syn på kvinner. Særlig fattige jenter og kvinner henges ut av familiemedlemmer, venner og nabolag etter å ha vært gjennom en abort, spontanabort etter dødfødsel.

Lovendringen kan være med på å påvirke de sosiale holdningene. Det er et første skritt for å forbedre forholdene til kvinnene i El Salvador.

Menneskerettighetsorganisasjoner, kvinnebevegelsen og aktivister har i El Salvador jobbet aktivt for å forminske faren for at jenter og kvinner blir fratatt sine liv av staten som forfølger og kriminaliserer dem. Synligheten av disse institusjonene er viktig, og den internasjonale solidariteten kan være med på en siste dytt for at lovforslaget innføres.

De tilsluttede organisasjonene og politiske partiene som i dag skal stå samlet foran Utenriksdepartementet har lyttet, mobilisert og engasjert seg. Nå må den norske stat gjøre det samme.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.