Norge må si nei til Putin

Vi skal ikke lengre akseptere deres aggressive holdninger.

BOIKOTT: Norge må boikotte WHO-konferansen i Russland, mener FpU-formannen.

Foto HANSEN/JON TERJE H. Dagbladet
BOIKOTT: Norge må boikotte WHO-konferansen i Russland, mener FpU-formannen. Foto HANSEN/JON TERJE H. DagbladetVis mer
Debattinnlegg

13. - 18. oktober organiserer verdens helseorganisasjon (WHO) en stor konferanse i Russland. Mandag ble konferansen åpnet av Vladimir Putin. Norge må tør å si klart og tydelig nei, og boikotte slike konferanser så lenge Russland fortsetter forbrytelsene mot det demokratiske Ukraina.

Over lengre tidsrom har vi sett en nabo i øst som til stadighet tøyer grensene for internasjonal lovgivning og tester den vestlige verdens handlingskraft. Helt siden Russlands forbrytelser mot Georgia i 2008, har vi sett et Russland som ikke stopper for internasjonale lover eller konvensjoner. Nå er det på tide at vi setter ned foten og sier at vi ikke aksepterer Russlands forbrytelser mot Ukraina, og heller ikke anerkjenner internasjonale konferanser som holdes i deres land. Russlands motivasjon bak denne konferansen, som er av stor viktighet for det globale helsearbeidet, er å legitimere Putin og deres forbrytelser i Ukraina og rette fokuset over på noe annet enn deres konstante aggressivitet mot naboland.

USA og Canada har allerede sagt ifra at de boikotter denne konferansen i Russland så lenge landet fortsetter sin aggressive holdning overfor naboland. USA er en av våre nærmeste allierte, og vi bør ta deres ord seriøst. Vi kan ikke stå på sidelinjen og riste på hodet mens Putins fremmarsj i Ukraina fortsetter. Vi må stille oss rakrygget sammen med USA og resten av den vestlige verden i det vi sier nei til disse uprovoserte handlingene fra en stormakt. Når noen boikotter og Norge aktivt gjør det motsatte sender dette et uheldig signal.

Sammen med blant annet USA og Canada må vi rette en tøff linje mot Putins styre. Vi skal ikke lengre akseptere deres aggressive holdninger. Det hjelper imidlertid ikke bare med dialog og forståelse - vi må tør å sette øynene i Putin si klart og tydelig at vi ikke aksepterer hans aggressive fremmarsj, og sette ned foten for deres forsøk på å legitimere ubegripelige forbrytelser.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.