Norge må stanse avlyttingen

Etiopiske myndigheter driver utstrakt overvåkning av sine borgere, også i Norge, viser ny rapport.

FØLGER MED: «Selv i Norge bruker etiopiske myndigheter svært avanserte, europeiskproduserte elektroniske overvåkingsverktøy til å avlytte avvikende røster blant den etiopiske diasporaen», skriver kronikkforfatteren. Bildet viser Etiopias statsminister Hailemariam Desalegn under et toppmøte i Sudan i fjor. Foto: NTB Scanpix
FØLGER MED: «Selv i Norge bruker etiopiske myndigheter svært avanserte, europeiskproduserte elektroniske overvåkingsverktøy til å avlytte avvikende røster blant den etiopiske diasporaen», skriver kronikkforfatteren. Bildet viser Etiopias statsminister Hailemariam Desalegn under et toppmøte i Sudan i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I slutten av 2012 ble Yohannes Alemus? kone pågrepet av folk fra den etiopiske sikkerhetstjenesten under et besøk hos slektninger i hovedstaden Addis Abeba. Hun hadde med seg parets to barn. Yohannes er tidligere flyktning, nå norsk statsborger, og han er tilhenger av et politisk opposisjonsparti som er forbudt i Etiopia. Sikkerhetspolitiet forhørte Yohannes? kone om hans politiske forbindelser, sendte ham e-poster og ringte ham i Norge. De ville ha mer informasjon om hans kolleger i opposisjonen. Han avslo, og etter 20 dager ble hans hustru endelig løslatt og sendt tilbake til Norge.Yohannes trodde at denne episoden var over med det. Han tok feil.

Uten at han visste det, inneholdt en av e-postene et vedlegg som var infisert med et tyskutviklet spionprogram som kalles Finfisher. Så snart den hadde infisert datamaskinen hans, hadde den etiopiske sikkerhetstjenesten ubegrenset adgang. Etter at han intetanende hadde videresendt e-postene til andre, ga dette spionprogrammet potensielt fri adgang for sikkerhetsmyndighetene til deres computere også. Dataeksperter bekreftet at computeren til minst en av hans kontakter ble overvåket ved hjelp av det infiserte meldingsvedlegget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer