LEDER

Rohingya-folket i Myanmar

Norge må stille krav til Myanmar

Amnesty-rapport kaller det en apartheidstat

FORSIKTIG I MYANMAR: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H)
FORSIKTIG I MYANMAR: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har valgt en altfor høflig linje overfor Aung San Suu Kyi. Hele verden ser nå med forferdelse på forfølgelsen av rohingya-minoriteten. Mer en 620.000 rohingyaer er jaget over grensa til nabolandet Bangladesh bare i løpet av de siste tre månedene. Søreide nøler med å kritisere fredsprisvinneren. Hun mener at Norge må «fokusere på å finne andre løsninger».

Utenriksministeren har besøkt Myanmar sammen med kolleger fra flere europeiske land i forbindelse med samlingen Asia-Europe Meeting i landets hovedstad. Der har de lokale arrangørene bestrebet seg på å holde rohingya-spørsmålet utenfor agendaen. Aung San Suu Kyi nevnte ikke rohingyaenes skjebne med ett ord under møtet. Rohingya-konflikten ble berørt i direkte samtaler med Norge.

Myanmar-møtet sammenfalt i tid med at Amnesty International la fram sin omfattende rapport «Caged without roof» som beskriver Myanmar som et apartheidregime. Amnesty har gjennom to år gjennomført en juridisk gransking av lover, regler og restriksjoner som er pålagt rohingya-folket i delstaten Rakhine. Konklusjonen er svært alvorlig. For første gang siden det hvite mindretallsregimet i Sør-Afrika opphørte i 1991, peker Amnesty på en stat som bryter FNs anti-apartheidkonvensjon. Den systematiske diskrimineringen av de muslimske rohingyanene er knyttet til deres etniske tilhørighet. Det buddhistiske Myanmar nekter dem statsborgerskap. I henhold til en lov fra 1982 betraktes de som ulovlige innvandrere fra Bangladesh. FN har fastslått at det drives etnisk rensing i Rakhine. En fersk rapport fra Human Rights Watch har dokumentert grusomme overgrep mot kvinner og barn. Fra alle hold ropes det om at verdenssamfunnet må gripe inn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer