DEBATT

Debatt: Båtflyktninger

Norge må ta ansvar for flyktninger

Det er uforståelig at regjeringen ikke vil være med på en fordeling av ansvaret for båtflyktninger i Middelhavet.

FORDELING AV FLYKTNINGER: Om Norge hadde vært villige til å melde inn en kvote vi selv fastsatte størrelsen på, ville det vært lettere å be andre om å gjøre det samme, skriver innsender. Foto: Alessandro Serrano / AFP) / NTB Scanpix
FORDELING AV FLYKTNINGER: Om Norge hadde vært villige til å melde inn en kvote vi selv fastsatte størrelsen på, ville det vært lettere å be andre om å gjøre det samme, skriver innsender. Foto: Alessandro Serrano / AFP) / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Europeiske land forsøker nå å komme til enighet om en fordeling av ansvaret for flyktninger som kommer over Middelhavet. Over tusen flyktninger har druknet i Middelhavet bare i år. Trykket på Sør-Europa er stort. Men den norske regjeringen sier likevel nei til å delta i dugnaden.

Justisminister Jøran Kallmyr begrunner regjeringens nei med at avtaleutkastet mangler en «hurtigprosedyre som sikrer at migranter som åpenbart ikke vil få innvilget asylsøknad i europeiske land, ikke vil bli fordelt til andre europeiske land.»

Regjeringen vil altså ikke bidra før Hellas, Italia og andre ankomstland har gjennomført en siling av de ankomne.

Bare flyktninger med beskyttelsesbehov kan få innvilget asyl, men å kunne søke om asyl er en menneskerettighet. Det er derfor uforståelig at regjeringen sier nei.

Mennesker på flukt, uansett hva grunnen er, fortjener å bli anstendig behandlet og få rask avklaring på om de får bli eller om de må returnere. Tydeligere ansvarsdeling, effektivisering og koordinering er i Norges interesse også fordi det bidrar til europeisk stabilitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer