Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Norge må ta initiativ mot skatteparadiser

Avsløringene rundt de såkalte Panama Papers har satt fokus på en stor og viktig utfordring for det internasjonale samfunnet; en utfordring som ikke bare gjelder Norge eller Europa.

GLOBAL: Et verdensomspennende problem, avslørt av lekkede papirer fra Mossack Fonseca foto: Karl-Josef Hildenbrand/dpa/NTB Scanpix
GLOBAL: Et verdensomspennende problem, avslørt av lekkede papirer fra Mossack Fonseca foto: Karl-Josef Hildenbrand/dpa/NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skatteunndragelse og kapitalflukt er globale problemer. Globale problemer krever globale løsninger. Nasjonale tiltak er viktig, men det må følges opp med internasjonale avtaler som sikrer at det blir vanskeligere å etablere skatteparadiser.

Skatteunndragelse og kapitalflukt svekker skattesystemet. Det gir mindre inntekter for å dekke statens utgifter og vil så ledes kunne legge begrensninger på hva staten kan tilby av velferdsgoder. Videre legger det en større byrde på de som faktisk betaler skatt. Det blir færre hoder å fordele velferdsstatens kostnader på.

Kapitalflukt er et ekstra stort problem i fattige land med relativt svake statssystemer. Det er estimert at ulovlig kapitalflukt fra utviklingsland tilsvarer rundt ti ganger den bistanden de får i gave. Fattige land med relativt svake statssystemer lider under dette. Det svekker statsoppbyggingen, de offentlige institusjonene og vil derigjennom svekke tilliten. Dette har enorme implikasjoner for utvikling.

Panama Papers-skandalen har avslørt mange forhold som i seg selv ikke er lovbrudd, men brudd på normer og forventninger fra samfunnet. Dette viser at normer er viktige for å påvirke adferd, også innenfor næringslivet. Det viser at bedrifters samfunnsansvar faktisk handler om mer enn bare å søke maksimal profitt.

Det andre det viser er at lovverket henger etter normene på dette feltet. Det er et tydelig behov for strengere regler og tettere internasjonalt samarbeid for å komme problemet til livs.

Hva bør vi så gjøre med det? Vel, det er en rekke ting vi kan foreta oss på nasjonalt plan, eksempelvis styrking av regnskapslovgivningen og krav om land-for-land rapportering for selskaper. Land- for - land rapportering innebærer at selskaper som driver virksomhet innenfor en næring pålegges å rapportere om virksomheten selskapet driver for hvert land hvor selskapet opererer. Dette gir åpenhet rundt betalingsstrømmer og er viktig for å ansvarliggjøre myndighetene i landene hvor selskapene opererer.

Men effekten av våre nasjonale tiltak vil være begrenset hvis ikke det internasjonale samfunnet følger etter. Hvis vi skal lykkes med å svekke skatteparadisene må det skje koordinert! Og for å få til det trengs det avtaler. Det juridiske hullet på dette feltet må fylles: det kan ikke være sånn at et land som Panama kan innføre regler og prosedyrer som i praksis undergraver andre lands skattegrunnlag, og som i samme slengen øker faren for internasjonal økonomisk kriminalitet og korrupsjon.

Det er et hull i folkeretten på dette området, og det hullet bør Norge ta initiativ til å tette. Norge bør ta initiativ til å fremforhandle en ny internasjonal avtale som kan bidra effektivt i kampen mot skatteparadisene, en konvensjon som vil gjøre det mulig å følge internasjonale pengestrømmer. En slik konvensjon vil også kunne bidra til å bekjempe internasjonal kriminalitet som narkotikahandel, menneskesmugling, våpensmugling, terrorfinansiering og andre former for grenseoverskridende kriminalitet.

Denne type initiativ vil ofte være tunge å drive igjennom da mot-interessene både vil ha insentiv til å undergrave denne type avtaler, samtidig som de statene som i dag opererer som skatteparadis lite trolig ville slutte seg til en slik type konvensjon. De lekkede Panama-papirene med påfølgende avsløringer av både store selskaper og statsledere vil kunne lette dette arbeidet.De Grønne vil foreslå på Stortinget at regjeringen skal ta initiativ til en internasjonal avtale om økonomisk åpenhet. Vi må benytte det mulighetsrommet som lekkasjene har gitt oss til å få etablert et lovverk som er i takt med de verdier som verdenssamfunnet ønsker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!